Priveden čovjek koji je vikao "Tuđman zločinac", ali ne i oni koji su ga napali

Priveden čovjek koji je vikao "Tuđman zločinac", ali ne i oni koji su ga napali
Screenshot, video: crotribune.com/Bojan Mance Brezović

ZAGREBAČKA policija objavila je nove detalje o incidentu koji se dogodio u ponedjeljak prilikom otkrivanja spomenika Franji Tuđmanu u Zagrebu.

Podsjetimo, u ponedjeljak je oko 16 h, nakon što je u Zagrebu otkriven spomenik Franji Tuđmanu uz prisustvo cijelog državnog vrha, splitski ratni veteran i aktivist Zoran Erceg povikao "Tuđman zločinac". Odmah potom je fizički napadnut, a reagirali su zaštitari koji su ga predali policiji.

Priveli čovjeka koji je vikao "Tuđman zločinac", ali ne i ljude koji su ga napali

No, zanimljivo je da je zasad policija privela samo Ercega, a za ljudima koji su ga napali policija još uvijek traga. To je fascinantno s obzirom na činjenicu da je otkrivanje spomenika prvom hrvatskom predsjedniku osiguravao velik broj policajaca.

To, naime, proizlazi iz odgovora na Indexov upit koji je danas došao iz zagrebačke policije.

"Na javnom okupljanju prilikom otkrivanja spomenika prvom predsjedniku Republike Hrvatske dr. Franji Tuđmanu, navedena osoba vikom i galamom remetila javni red i mir ponašajući se na naročito drzak i nepristojan način. Tim je svojim ponašanjem ispunio obilježja prekršaja iz članka 6. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, da bi ga potom, jedna zasad nepoznata osoba udarila, a druga nepoznata osoba vrijeđala vičući. U tom su ga trenutku iz mase okupljenih izveli pripadnici zaštitarske tvrtke te ga predali policijskim službenicima", navodi se u odgovoru policije.

Policajci primijenili silu na Ercegu, dvaput mu je pozlilo

"Slijedom činjenice da je 59-godišnjak nastavio vikom remetiti javni red i mir, te se oglušio na zakonite naredbe i upozorenja policijskih službenika pružajući aktivni otpor, policijski su službenici bili prisiljeni prema njemu uporabiti tjelesnu snagu u najblaže mogućem obliku. S obzirom da mu je u jednom trenutku pozlilo, na mjesto događaja je odmah pozvana Hitna medicinska pomoć te mu je liječnička pomoć pružena u KBC Zagreb gdje je bio i zadržan do utorka, 11. prosinca 2018., da bi ga potom preuzeli policijski službenici te ga priveli u službene prostorije radi dovršetka kriminalističkog istraživanja", stoji u odgovoru policije na Indexov upit.

"Uporaba sredstava prisile je prema dosad prikupljenim obavijestima utvrđena kao opravdana i zakonita, te je utvrđeno da 59-godišnjak tijekom iste nije ozlijeđen", kažu u policiji.

Tragaju za ljudima koji su napali Ercega

"Osumnjičeni 59-godišnjak je isti dan, u zakonskom roku kao uhićenik, uz optužni prijedlog zbog osnova sumnje zbog prethodno navedenog prekršaja priveden u prostorije Prekršajnog suda u Zagrebu, gdje mu je tijekom ispitivanja ponovno pozlilo te ga je ekipa Hitne medicinske pomoći ponovno odvezla na pružanje liječničke pomoći i pregled u KBC Zagreb. Na kraju napominjemo da je u tijeku kriminalističko istraživanje, s ciljem pronalaska zasad još nepoznatih osoba koje su udarile i verbalno napale 59-godišnjaka. Po utvrđivanja njihova identiteta pokrenut će se odgovarajući postupci", navodi se u odgovoru policije.

Nova snimka iz neposredne blizine pokazuje kako je napadnut Erceg

Nova snimka iz neposredne blizine pokazuje kako je više Tuđmanovih poklonika napalo Ercega, a jedan od njih s leđa ga je udario u glavu. Udarac je uputio stariji muškarac. Na snimci se vidi i kako zaštitari odvlače Ercega kojeg onda preuzimaju policajci. 

Erceg je prije napada, dok je pored njega nakon svečanosti prolazio premijer Andrej Plenković, uzviknuo: "Plenkoviću, kako te nije sram dizati spomenik ovome zločincu? Sram vas bilo! Upropastio je Hrvatsku, predao je Bosansku Posavinu. Njemu dižete spomenik! Tuđman je ratni zločinac."

Video: N1

Aktivist se pojavio u simboličnom žutom prsluku po uzoru na francuske prosvjednike.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara