Privremena predsjednica: Ako se Morales vrati u Boliviju, odgovarat će pravosuđu

Privremena predsjednica: Ako se Morales vrati u Boliviju, odgovarat će pravosuđu
Foto: EPA

BIVŠI bolivijski predsjednik Evo Morales se može vratiti u zemlju iz meksičkog egzila, ali morat će odgovarati pravosuđu o nepravilnostima tijekom predsjedničkih izbora 20. listopada i o optužbama za korupciju, rekla je privremena predsjednica Jeanine Anez.

Evo Morales je "sam otišao u Meksiko i ako će se vratiti u Boliviju, mora znati da će odgovarati pravosuđu. Postoji izborni prekršaj i brojne optužbe za korupciju u njegovoj vladi", rekla je Anez tijekom prvog susreta sa stranim novinarima, tri dana nakon što se proglasila privremenom predsjednicom.

Otišao u Meksiko

Evo Morales od utorka živi u progonstvu u Meksiku, ali je rekao u srijedu da je spreman vratiti se u Boliviju i "smiriti" svoju zemlju.

Nakon objave njegove smjene u nedjelju njegovi pristaše svakodnevno prosvjeduju dok izbijaju sukobi s policijom, posebice u prijestolnici La Pazu.

Moralesova 14-godišnja socijalistička vlast okončana je u nasilnim prosvjedima nakon optužbi o namještanju glasova na izborima. Najmanje sedam osoba ubijeno je u sukobima Moralesovih protivnika, pristaša i policije otkako su prvi put izbili prosvjedi prije tri tjedna. Prvi domorodački predsjednik andske zemlje se proglasio pobjednikom izbora 20. listopada, pretendirajući na 4. mandat.

Ali oporba je upozorila na prijevare i održani su brojni prosvjedi, često nasilni.  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara