Privremeni predsjednik slovenskog sabora: Moguća je velika koalicija

Privremeni predsjednik slovenskog sabora: Moguća je velika koalicija
Foto: EPA

PREDSJEDNIK slovenskih demokršćana iz stranke Nova Slovenija (MSI) Matej Tonin, koji je prošlog tjedna izabran za privremenog predsjednika novog parlamenta, ne isključuje mogućnost da stalno ostane na tom položaju ako dođe do formiranja široke mješovite koalicije u kojoj bi sudjelovale stranke desnice i ljevice, makar se to trenutno čini malo vjerojatnim.

"Ne isključujem mogućnost da na ovoj funkciji ostanem cijeli mandat, no to je stvar političkog dogovora i odnosa snaga u budućoj koaliciji", kazao je Tonin u razgovoru za slovensku agenciju STA.

"Ako je moguće da sam ja postao predsjednik parlamenta, onda je moguća i takva nevjerojatna koalicija koja se danas možda čini sasvim nemogućom", kazao je Tonin.

Njega su prošlog petka parlamentarni zastupnici velikom većinom izabrali za privremenog predsjednika parlamenta, kako bi se on mogao konstituirati i početi raditi, iako to mjesto po pravilu pripada prvoj ili drugoj najjačoj stranci u budućoj koaliciji, a oblikovanje parlamentarne većine tek je na početku.

Tonin je potvrdio da  njegova stranka sa svojih 7 mandata u 90-članom parlamentu o mogućoj koaliciji razgovara i s Janezom Janšom, predsjednikom konzervativne Slovenske demokratske stranke (SDS) kao relativnim pobjednikom lipanjskih izbora, ali i s Marjanom Šarcem, predsjednikom Liste Marjana Šarca (LMŠ) drugom po broju osvojenih mandata.

"Potrebna nam je suradnja desnice i ljevice"

"Više sadržajnih razgovora imali smo s Janšom, no s obje smo strane još daleko od koalicijskog dogovora", kazao je Tonin kojega su mediji proglasili "slovenskim Sebastianom Kurzom", aludirajući na njegovu mladost i relativno nedavno preuzimanje stranke koju želi obnoviti i revitalizirati.

Tonin, čija stranka u parlamentu ima samo 7 zastupnika mogao bi biti ključni igrač u formiranja mješovite vlade u kojoj bi sudjelovale desne i lijeve stranke, kako bi se unatoč programskoj različitosti došlo do stabilne vlade.

"Jednobojnu koaliciju bez suradnje desnice i ljevice bit će teško postići, a dosadašnji kontakti stranaka i razgovori o formiranju vlade daleko su od zaključka odnosno radi se samo o opipavanju terena, ocijenio je Tonin.

Slovenski predsjednik Borut Pahor najavio je da će početkom idućeg tjedna održati konzultacije sa strankama o tome koga će predložiti za mandatara nove vlade i da će za odluku vjerojatno trebati dva takva kruga savjetovanja, no da u svakom slučaju preferira da se u toj ulozi nađe izborni pobjednik Janez Janša, ali se o koaliciji sa strankama ljevice i liberalnog centra već dogovara i Marjan Šarec.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara