Problem za EU: Nacionalistički "Istinski Finci" treća stranka u državi

Problem za EU: Nacionalistički "Istinski Finci" treća stranka u državi

Foto: AFP

FINSKA izborna komisija je objavila kako je nacionalistička stranka uzela gotovo svaki pet glas na općim izborima.

"Istinski Finci" su se sa 19 posto glasova smjestili na treće mjesto iza konzervativne stranke NCP i socijal-demokrata. Dok je Socijal-demokratska stranka tražila promjene u planu spašavanja posrnulih europskih ekonomija, uključujući i pomoć Portugalu, nacionalisti su u potpunosti bili protiv tog plana.

Nacionalisti osvojili 39 mjesta u parlamentu

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Finska vlada teoretski može zaustaviti provedbu toga plana. Poznavatelji političkih prilika u Finskoj kažu kako povećana podrška euroskepticima u parlamentu može dovesti do zaustavljanja svih takvih paketa pomoći za europske države.

Najveća stranka NCP je objavila da će ona voditi vladu, kada se složi koalicija, a premijer će postati bivši ministar financija Jyrki Katainen. Stranka koja se protivi imigrantima, "Istinski Finci", je osvojila 39 od 200 zastupničkih mjesta u parlamentu. Dobili su samo pet mjesta manje od konzervativaca i snažnih zagovaratelja EU NCP-a i tri mjesta manje od Socijal-demokrata.

"Istinskim Fincima" pozivnica za razgovore o sastavljanju vlade

Ranije najjača stranka u parlamentu, centristička CP, je osvojila 35 mjesta što je za čak 16 zastupnika manje od izbora 2007. godine. Očekuje se da će nacionalistički "Istinski Finci" dobiti pozivnicu za razgovore o sastavljanju vlade.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara