Prodanović: Videokaseta sa sastanka generala Gotovine s časnicima formalno ne bi smjela utjecati na odluku o puštanju Čermaka iz pritvora

ČEDO PRODANOVIĆ, odvjetnik generala Ivana Čermaka ocijenio je danas da video kaseta sa sastanka generala Ante Gotovina s časnicima nakon oslobađanja Knina, formalno ne bi smjela utjecati na odluku Haaškoga Sudskog vijeća o puštanju Čermaka iz pritvora i njegovoj obrani sa slobode, ali da "ona (kaseta) Čermaku zasigurno ne pomaže.

Prodanović je odgovarajući na novinarsko pitanje, koliko će videosnimka o kojoj je izvijestio tjednik Globus utjecati na odluku o puštanju Čermaka iz haaškog pritvora, kazao kako pitanje zadržavanja u pritvoru ili obrane sa slobode nije u izravnoj vezi s utvrđivanjem krivnje.

Naglasio je da bi, formalno gledajući, Sudsko vijeće kod donošenja odluke o pritvoru ili obrani sa slobode, moralo odgovoriti isključivo na pitanje hoće li se optuženik u određenom trenutku pojaviti na suđenju i hoće li, u sluačaju puštanja na slobodu, utjecati na svjedoke.

"No, s obzirom da smo svi ljudi i da se ipak, kad se u ovom uskom segmentu donosi odluka, razlikuje o kojoj se osobi radi, senzacionalističke afere nekoliko dana prije donošenja odluke nikako ne pomažu optuženicima, nego samo podižu tenzije", smatra Prodanović.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da, koliko mu je poznato, kaseta ne govori o novim momentima kad je riječ o zaduženjima koje je general Čermak imao na kninskom području nakon Oluje.

Naglasio je da ne vidi razloga da bi pojavljivanje te kasete bitno promijenilo Čermakov položaj pred Haaškim sudom, budući da je kaseta snimljena 6. kolovoza 1995., na dan kad je Čermak došao u Knin sa zadaćom da pomogne u uspostavi civilnog života.

"Sve njegove zapovjedi i odluke koje su donjete od 6. kolovoza do sredine studenoga 1995. odnose se isključivo na uspostavu civilnog života i komunikaciju s međunarodnom zajednicom i medijima", rekao je Prodanović.

Za kasetu o kojoj je izvijestio Globus Prodanović je rekao da za nju prije nije čuo, a da mu njegovi izvori govore da je riječ o autentičnom videozapisu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara