PRODI: HRVATSKA SAMA ODREĐUJE DATUM SVOG ULASKA U EU

Hrvatska će na temelju svojih postignuća sama sebi odrediti datum ulaska u Europsku uniju, rekao je predsjednik Europske komisije Romano Prodi u razgovoru za subotnji broj talijanskog lista "Piccolo".

"Hrvatska mora sama sebi odrediti datum ulaska u Europsku uniju na temelju onoga što će učiniti", rekao je Prodi.

Na pitanje novinara lista Piccolo hoće li Zagreb ući u EU 2007, Prodi je kazao kako ne može govoriti o datumima.

"Ustvrdili smo da će svaka zemlja ući po svojoj zasluzi i na osnovu toga, datum ulaska Hrvatska određuje sama sebi. Ako će uspjeti trčati moći će ući 2007. Ono što mi želimo je da postoje određeni minimalni standardi koje sve zemlje trebaju ispuniti", naglasio je predsjednik Europske komisije.

"Kada su mi Hrvati kazali: 'Sada će ući Slovenija i vi ćete zatvoriti vrata', ja sam im odgovorio da 'vrata ostaju otvorenima'. Problem je da sada Hrvatska mora trčati što brže", rekao je Prodi, izrazivši nadu da će "požuriti što više može".

Što se tiče položaja talijanske manjine u Hrvatskoj, Prodi je rekao da će se za nju tražiti isti visoki standardi zaštite kao što se tražilo za baltičke zemlje prema ruskoj manjini. "Zaštita manjina je jedno od temeljnih pitanja", rekao je Prodi, te dodao kako će "talijanska manjina u Hrvatskoj zasigurno djelovati na razvitku Hrvatske".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je ustvrdio kako proširenje EU napreduje dobro, ali da sada "predstoji nova faza".

"Zemlje na koje će se proširiti EU trebaju popuniti institucije, promijeniti njihove unutarnje strukture, poboljšati ekonomiju kod onih kod kojih je zaostala, a pred nama (Europskom unijom) stoje još veći zadaci. Moramo s istom ozbiljnošću i istim otvaranjem prići dvjema zemljama čiji je ulazak predviđen za 2007., odnosno prema Rumunjskoj i Bugarskoj. Moramo otvoriti dijalog s Hrvatskom i ostaje još otvorenim turski problem", rekao je Prodi.

Glede ubojstva srbijanskog premijera Zorana Đinđića, Prodi je rekao kako u Srbiji postoje napetosti "na političkom polju", te je izrazio nadu da neće doći do nove destabilizacije Srbije koja je doživjela velik napredak nakon pada bivšeg srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića.

Govoreći o gospodarstvu, Prodi je kazao kako bi se luke sjevernog Jadrana - Monfalcone, Trst, Kopar i Rijeka - trebale organizirati kao one na sjeveru Europe oko Hamburga i Rotterdama. Nelogično je da Budimpešta još uvijek šalje svoju robu u Hambrug, rekao je Prodi, ali je dodao kako se možda u reorganizaciji luka sjevernog Jadrana zaostaje i zbog određenih neprevladanih unutarnih osjećaja u Trstu.

"Trst nosi u sebi duboke ožiljke od Drugog svjetskog rata. Pri tome mislim na 40 dana okupacije grada od strane Titovih snaga. Do danas nije došlo do pravog pomirenja", rekao je Prodi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara