Produžen pritvor 12-orici osumnjičenih za ratni zločin u Lovasu

VRHOVNI sud Srbije (VSS) produžio je jučer za tri mjeseca pritvor 12-orici osumnjičenih za ratni zločin počinjen nad civilima u selu Lovas u Hrvatskoj, 1991. godine, prenosi B92.

"Pritvor je produžen zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke, zbog sumnje da su izvršili kazneno djelo za koje je propisana kazna zatvora više od 10 godina i zbog načina izvršenja djela, pod okolnostima koje se mogu smatrati posebno teškim zbog nastalih posljedica", navodi se u priopćenju VSS-a.

U priopćenju se dodaje kako je pritvor produžen Ljubanu Devetaku, Milanu Devčiću, Milanu Radojčiću, Željku Krnjajiću, Miodragu Dimitrijeviću, Darku Periću, Radovanu Vlajkoviću, Radisavu Josipoviću, Petroniju Stevanoviću, Aleksandru Nikolaidisu, Draganu Bačiću i Zoranu Kosijeri.

Podsjetimo, tužiteljstvo za ratne zločine podnijelo je 30. svibnja zahtjev za provođenjem istrage protiv 12 osoba osumnjičenih za sudjelovanje u ratnom zločinu počinjenom u Lovasu, a nakon saslušanja kod istražnog suca određen im je pritvor. Protiv njih se vodi istraga pred Vijećem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za mučenje, nečovječno postupanje i ubojstvo 70 civila u Lovasu, osumnjičena su četvorica pripadnika bivše JNA, četiri pripadnika civilno-vojnih vlasti u Lovasu i još četiri pripadnika oružane formacije "Dušan Silni".

Tužiteljstvo za ratne zločine pokrenulo je u listopadu 2005. godine predkazneni postupak za utvrđivanje odgovornosti za taj ratni zločin.

I.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara