prof. Čović: prva disertacija iz bioetike obranjena 1999. u Zagrebu, a ne prošli tjedan u Rijeci

U vezi s obranom doktorata iz predmeta bioetike na riječkom Medicinskom fakultetu, o kojoj je izvijestilo više medija, među kojima 5. veljače i Hina ("Prvi doktorat iz bioetike u Hrvatskoj obranila prof. dr. Aleksandra Frković"), danas je reagirao predstojnik Katedre za etiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu prof. Ante Čović iznoseći kako to nije prva doktorska disertacija iz bioetike u Hrvatskoj jer je prva obranjena na Fakultetu u Zagrebu prije više od četiri godine.

Hina je 5. veljače u izvješću s Medicinskog fakulteta u Rijeci o doktorskoj disertaciji dr. Aleksandre Frković navela da je doktorat "Informirani pristanak u teoriji i praksi kliničke bioetike", prvi doktorat iz bioetike u Hrvatskoj, obranila pred peteročlanim stručnim povjerenstvom. Doktorska disertacija nastala je pod mentorstvom prof dr. Ivana Šegote, pročelnika Katedre za društvene znanosti Medicinskog fakulteta u Rijeci. U Hininu je tekstu bilo navedeno i da je bioetički pokret u Hrvatskoj pokrenut na riječkom Sveučilištu 90- ih godina kada je Katedra za društvene znanosti Medicinskog fakulteta uvela bioetiku u nastavu.

Pročelnik Katedre za etiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu prof. Čović navodi da je prva doktorska disertacija u interdisciplinarnom području bioetike pod naslovom "Bioetička edukacija: sadržaj, metode i modeli" obranila doc. dr. Nada Gosić 1. prosinca 1999. na tom fakultetu u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kako se navodi u priopćenju, prof. Nada Gosić danas je predavačica na Katedri za društvene znanosti Medicinskog fakulteta u Rijeci.

Reagirajući na izvješćivanje medija s obrane doktorata u Rijeci, prof. Ante Čović među ostalim navodi i "kako zabrinjava okolnost da je pravo stanje stvari i te kako dobro poznato onima koji su se mogli pojaviti kao stvarni izvori ove (dez)informacije".

(Hina) xpp yvkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara