Program za iseljeništvo "Glas Hrvatske" počeo s emitiranjem

U POVODU dana Hrvatske radiotelevizije (HRT) premijer Ivica Račan danas je svečano pokrenuo emitiranje 24-satnog programa za iseljeništvo Hrvatskog radija (HR) pod nazivom "Glas Hrvatske".

Cjelodnevni program koji zajednički financiraju Vlada i HRT namijenjen je Hrvatima izvan domovine, ali i nacionalnim manjinama u Hrvatskoj, te međunarodnoj javnosti. Emitirat će se na kratkom i srednjem valu, te putem satelitskog signala, a bit će dostupan i na Internetu.

Prije potpisivanja ugovora o financiranju, proizvodnji i emitiranju tog programa između HRT-a, Vlade i Odašiljača i veza, premijer Račan je podsjetio kako je mnogobrojnom hrvatskom iseljeništvu iznimno stalo do programa koji će ih 24 sata dnevno informirati o zbivanjima u domovini.

"Zato nismo ni oklijevali podržati ovaj projekt", istaknuo je Račan, podsjećajući da u raznim zemljama svijeta živi gotovo jednak broj Hrvata kao i u Hrvatskoj.

Osim toga, "Glas Hrvatske" pomoći će i razumijevanju nacionalnih manjina u Hrvatskoj s većinskim narodom, a stranoj će javnosti približiti hrvatska zbivanja, kazao je Račan.

Ističući da je realizacijom ovog zahtjevnog projekta HRT pokazao kako ima razvijene tehničke mogućnosti, privremeni glavni ravnatelj HRT-a Mirko Galić kazao je da je u pripremi i sličan televizijski projekt, koji bi se također cjelodnevno emitirao putem satelita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema najavama u "Glasu Hrvatske", koji je započeo emitiranjem snimljenog intervjua s predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem, bit će sadržaji svih programa HR-a namijenjeni iseljeništvu, te ciljane emisije koje će raditi posebne podredakcije na hrvatskom, engleskom i španjolskom jeziku.

Program je pokrenut po uzoru na slične programe namijenjene promicanju političkih, gospodarskih, kulturnih i dugih vrijednosti pojedinih zemalja, kao što to rade BBC, Glas Amerike i francuski nacionalni radio.

U povodu dana HRT-a puštena je u rad i nova režija HR-a, a ravnatelj Galić položio je vijenac na spomen obilježje poginulim djelatnicima nacionalnog radija i televizije u Domovinskom ratu, te se sastao s članovima njihovih obitelji.

Zaslužnim djelatnicima uručene se i nagrade za višegodišnja izvanredna dostignuća na području radijskog i televizijskog stvaralaštva "Ivan Šibl", te godišnje nagrade za radio i televiziju.

Nagradu "Ivan Šibl" ove su godine dobili komentator Hrvatskog radija Ante Bekić i televizijski redatelj Želimir Belić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara