Programsko vijeće HRT-a još nije izabralo šefa, glasali su već četiri puta

Programsko vijeće HRT-a još nije izabralo šefa, glasali su već četiri puta
Foto: FAH

PROGRAMSKO vijeće HRT-a ni u četiri kruga glasanja nije uspjelo izabrati novog predsjednika, ali je usvojilo zaključak da će krajem studenoga održati radni sastanak za izmjenu poslovnika kojim bi se olakšao taj izbor prije iduće sjednice zakazane za 16. prosinca.

Programsko vijeće koje trenutačno ima osam članova, iako je zakonski propisano njih jedanaest, nije moglo izabrati predsjednika jer ni jedan od kandidata nije imao potrebnu natpolovičnu većinu od šest glasova.

Tko su kandidati?

U sva četiri kruga glasanja kao kandidat je bio istaknut bivši predsjednik Vijeća Zdravko Kedžo, a kao drugi kandidati u svakom glasanju bili su predloženi Vlaho Bogišić, Ivo Lučić, Lidija Gašparović i Nikola Baketa. Član Vijeća Zorislav Lukić nije prihvatio predloženu kandidaturu, a na sjednici su još sudjelovali Robert Markt i Dean Šoša, član Vijeća iz redova zaposlenika.

Vijeće ima jedanaest članova, Hrvatski sabor bira i razrješava devet članova, a dva člana novinari i drugi zaposlenici HRT-a koji kreativno sudjeluju u stvaranju programa. U trenutačnom "krnjem" sastavu Programskog vijeća nedostaju dva člana koje bira Hrvatski sabor i jedan iz redova zaposlenika.

Vijeće HRT-a sastaje se u pravilu jednom svaka tri mjeseca, a najmanje jedanput godišnje podnosi izvješće Hrvatskom saboru o svom radu i o provedbi programskih načela i obveza HRT-a utvrđenih zakonom i Ugovorom s vladom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara