Proizvođačici "Führerzuckera" prijeti do tri godine zatvora zbog rasne diskriminacije

Proizvođačici "Führerzuckera" prijeti do tri godine zatvora zbog rasne diskriminacije

POŽEŠKU poduzetnicu Anitu Ivanešić, vlasnicu tvrtke "Pinki", čiji je šećer u vrećicama sa likom Adolfa Hitlera i neukusnim antisemitskim pošalicama ostavio gorak okus u ustima, županijsko državno odvjetništvo u Požegi osumnjičilo je da je počinila kazneno djelo rasne diskriminacije stavljanjem u promet zloglasnih vrećica.

Za kazneno djelo rasne diskriminacije je prema kaznenom zakonu predviđena kazna od šest mjeseci do tri godine zatvora. Kako se navodi u  četvrtom stavku članka 174. KZ-a: "Tko s ciljem širenja rasne, vjerske, nacionalne, etničke mržnje ili u cilju omalovažavanja putem računalnog sustava raspačava ili na drugi način učini dostupnim javnosti materijale kojima se poriče, znatnije umanjuje, odobrava ili opravdava kazneno djelo genocida ili zločina protiv čovječnosti, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do tri godine."

Županijsko državno odvjetnišrvo u Požegi podnijelo je Istražnom centru tamošnjeg Županijskog suda prijedlog za poduzimanje istražnih radnji protiv Anite Ivanešić, navodi Državno odvjetništvo u Požegi.

"U ovom slučaju smo po nalogu Državnog odvjetništva obavili razgovore, utvrdili činjenično stanje i sazanja smo proslijedili državnom odvjetništvu u Požegi putem posebnog izvješća", izjavio je za Index Željko Grgić, glasnogovornik PU požeško-slavonske, jer je Državno odvjetništvo Sudu podnijelo prijedlog upravo nakon što je zaprimilo posebno izvješće i drži da je potrebno ispitati osumnjičenu i svjedoke.

Do podizanja optužnice će doći ako Državno odvjetništvo, o tome odluči nakon što provede istragu i utvrdi kako su vrećice šećera puštene u promet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Wiesentahalov Centar: "Odvratan izraz nostalgije za razdobljem u kojem su u nezavisnoj Hrvatskoj ubijani Židovi, Srbi i Romi"

Podsjećamo da je slučaj sa skandaloznim vrećicama šećera, koje su prije više od mjeseca dana osvanule u Lici, zainteresirao i svjetsku javnost: prilog o njima je osvanuo i na CNN-u, a sa oštrom osudom i zahtjevom za njihovo povlačenje i kaznenim progonom distributera, oglasio se centar Simon Wiesenthal i njegov direktor Efraim Zuroff: "Izražavamo odbojnost i gađenje što se takav proizvod u današnje doba mogao proizvesti u državi u kojoj ne samo da se dogodio holokaust, nego su ga najvećim dijelom izvršili lokalni nacistički kolaborateri", poručili su iz Izraela.

"To je odvratan izraz nostalgije za Trećim Reichom, razdobljem u kojem su u nezavisnoj Hrvatskoj ubijani Židovi, Srbi i Romi. U zemlji u kojoj je toliko nedužnih civila ubijeno od strane ustaša i nacista ne može biti tolerancije za proizvode koji ne samo da vrijeđaju uspomenu na fašističke žrtve, nego i ohrabruju ponovo oživljavanje smrtonosne ideologije ubojica", zaključuje Zuroff.

Foto: croatikus.bloger.hr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara