Promjena Ustava: Puhovski za, Crnić ne vidi zašto se čeka da Mesić siđe s vlasti

AKO NEŠTO treba mijenjati, onda treba, zašto čekati da Mesić ne bude više predsjednik? Osobno smatram da nama potrebe mijenjati Ustav po tom pitanju, kazao nam je nakon sjednice Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav, bivši predsjednik Ustavnog suda Jadranko Crnić. Predsjednik Saborskog odbora za Ustav kazao je da je namjerno tako.

"Oni koji su to predložili htjeli su izbjeći prozivke da je izmjena Ustava usmjerena protiv aktualnog Predsjednika Republike", tvrdi Vladimir Šeks.

"Čisti parlamentarni sustav" bio je danas glavna teme sjednice, gdje je njegov najglasniji zagovornik bio Žarko Puhovski. Bivšeg ustavnog suca Smiljka Sokola, koji je predložio izmjenu, a koja bi znatno smanjila ovlasti Predsjednika Republike, na sjednici odbora nije bilo. Puhovski smatra da bi prelazak  "čisti parlamentarizam" označio "kraj tranzicijskog procesa u kojem se živjelo u strahu od ugroze demokracije".

Je li "fikusiranje" Predsjednika ono što nam je potrebno?

"Mesić ima funkciju kakva više nije potrebna", kazao je Puhovski, naglašavajući da od zapadnih zemalja jedino Francuska i SAD imaju predsjednike sa velikim ovlastima, a da je Srbija primjer kada su sukobljene funkcije predsjednika Vlade i Republike, a time postaju teret. No kaže i da "nema šanse da ova inicijativa prođe", makar još deset godina.

Prva reakcija aktualnog Predsjednika RH, kao i oporbe na ovaj prijedlog bila je teza da se ovim Predsjednika želi "pretvoriti u fikusa", kako bi sva moć bila sadržana u jednom centru - rukama Predsjednika Vlade. Crnić kaže da ne želi pretpostaviti odmah da se radi o lošim namjerama predlagača, ali smatra da sadašnji sustav funkcionira dobro, a da su ideali ionako nedostižni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako postoji strah od neslaganja dvojice nositelja izvršne vlasti, uvedimo nekakav instrument koji će takve sporove rješavati", predlaže ustavni stručnjak.

O svim inicijativama za izmjenu Ustava najprije će raspraviti Radna skupina

Inače, predsjednik Odbora, Vladimir Šeks danas je kazao kako će o inicijativama za izmjenu Ustava najprije raspraviti stručna Radna skupina, kojoj će među glavnim zadacima biti ocjena koliko je neka od predloženih inicijativa izvediva. Ako je izvediva, ići će u proceduru, najavio je.

Šeks je inicijativu zastupnika bošnjačke manjine Šemse Tankovića nazvao primjerom izvedive inicijative. Njome se predlaže da se manjina Bošnjaci uvede u preambulu Ustava, kao i Slovenci, što je koalicijski dogovor Tankovića i prošle HDZ-ove vlasti.

Inače, predloženo je i da se pučkom pravobranitelju prošire ovlasti, da se javni bilježnici navode kao tijelo javne vlasti, Šima Krasić, Glava državna revizorica, predlaže da se državna revizija osnaži i osamostali, te da se uvede kao Ustavna kategorija, jer je to jedan od preduvjeta za ulazak u EU. Predlaže se i uvođenje obvezne srednje škole, a SDP, IDS, HNS i SDSS traži ukidanje zastare za privatizacijski kriminal. Nakon prošlih parlamentarnih izbora oglasio se i HDZ sa zamjerkom da relativni pobjednik treba automatski dobiti mandat za sastavljanje Vlade.

A.B.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara