PRONAĐEN GEN KOJI POVEZUJE NASLJEDNE I NENASLJEDNE VRSTE TUMORA

Znanstvenici su pronašli "kariku koja nedostaje": gen koji povezuje nasljedne i nenasljedne tumore dojke i jajnika. L

Gen je nazvan "Emsy", a pruža rješenje jednoj medicinskoj tajni. Istraživači vjeruju da će otvoriti nove putove u istraživanju tih bolesti i razvijanju novih načina testiranja i liječenja.

Poznato je da pogreška na genima BRCA 1 i 2 izaziva nasljedni rak dojke i jajnika. Ali sve dosad znanstvenici nisu uspjeli otkriti ulogu tih gena u nenasljednim tumorima.

Novo otkriće daje naslutiti da Emsy sprječava djelovanje funkcionalnoga gena BRCA 2 i tako potiče razvoj raka.

Profesor Tony Kouzarides s Cancer Research UK, koji je vodio tu studiju na sveučilištu u Cambridgeu kaže: "Otkriće tako važnoga novoga gena vrlo je uzbudljivo i pruža nam onaj djelić slagalice koji smo tražili".

"Sad ćemo imati puno detaljniju sliku genetskih promjena koje potiču nastanak raka dojke i jajnika u žena u kojih visok rizik nije nasljedan, a ipak obole. Dobit ćemo nove smjernice za istraživanje i potencijalno uzbudljiva nova uporišta za napad (na bolest)", rekao je.

Samo pet posto raka dojke nasljedno je. Znanstvenici već dugo traže gene koji izazivaju onih nenasljednih 95 posto.

Žene koje naslijede oštećeni gen BRCA 2 imaju 40 do 60 posto izgleda da dobiju rak dojke i 10 do 20 posto izgleda za rak jajnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dugo se sumnjalo da BRCA 2 možda ima ulogu i u nenasljednim oblicima raka dojke i jajnika, iako je taj gen u tim tumorima vrlo rijetko oštećen.

Ekipa profesora Kouzaridesa tražila je sekvence DNK koje su u interakciji s BRCA 2.

Uspjeli su izolirati novi gen i nazvali su ga Emsy po medicinskoj sestri Emmi Hughes-Davies, sestri dr. Lukea Hughes-Daviesa koji je otkrio gen BRCA 2.

Emsy ima određenu ulogu u uključivanju i isključivanju gena i popravljanju oštećene DNK. Veoma je uspješan u isključivanju BRCA 2, gena koji kad normalno funkcionira, štiti od raka.

Čini se da Emsy ima posebno važnu ulogu u agresivnim oblicima raka dojke. Žene čiji su tumori imali viška gena Emsy živjele su u prosjeku 6,4 godine nakon otkrića bolesti, a one s normalnom količinom gena Emsy živjele bi prosječno 14 godina.

Ta razlika u preživljavanju osobito je očita u žena u kojih se u trenutku dijagnosticiranja rak nije bio proširio na limfne čvorove.

Kao posljedica te činjenice, možda jednom bude moguće u ranom stadiju liječenja testirati ženu na prisutnost Emsya i tako predvidjeti agresivnost njezine bolesti.

(Hina) vm dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara