Pronađen gen odgovoran za razvoj osteoporoze

ISLANDSKA tvrtka deCODE genetics Inc otkrila je inačice jednoga gena zbog kojih se povećava opasnost od razvoja osteoporoze, a to bi moralo olakšati postavljanje dijagnoze i liječenje.

Ovo je otkriće prvi konkretni napredak pri liječenju toga poremećaja, a bit će do kraja ostvaren u suradnji sa švicarskom tvrtkom Roche Holding AG i moglo bi islandskoj tvrtki deCODE genetics Inc donijeti do 300 milijuna dolara u obliku financiranja istraživanja i postotaka na prodaju proizvoda.

Nije objavljeno koliko će novca tvrtka deCODE dobiti za otkrivanje sedam inačica sa samo jednom bazom gena s kromosoma br. 20, ali je potvrđeno da su osobe kod kojih postoji neka od inačica toga gena izloženije pojavi osteoporoze od ostalih ljudi.

Znanstvenici spomenute tvrtke proučavaju genetske osobine stanovnika Islanda jer se one nisu mnogo mijenjale još od vremena kad su otok naselili Vikinzi, a inačice gena zbog kojih nastaje osteoporoza otkrili su proučavanjem 1000 pacijenata i njihovih rođaka koji ne pate od osteoporoze iz 139 obitelji.

Osteoporoza može biti veliki zdravstveni problem za osobe starije od 50 godina, osobito za žene, zbog postupnog slabljenja kostiju i njihove krhkosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voditelj tvrtke deCODE Kari Stefansson vjeruje da će se test za utvrđivanje postojanja tih inačica gena na tržištu naći vrlo brzo, možda i za nekoliko godina, pa će liječnici jednako lako moći utvrditi koje su osobe izložene opasnosti od razvoja osteoporoze kao što danas utvrđuju tko pati od visokoga ili niskoga krvnoga tlaka.

Ako se za nekoga utvrdi da posjeduje inačicu spomenutoga gena, liječnici će mu savjetovati poseban režim prehrane, odgovarajuću tjelovježbu i lijekove, ako budu potrebni.

Švicarska tvrtka Roche Holding AG namjerava se posebno posvetiti istraživanjima povezanima s genetskim svojstvima te posebnim lijekovima za žene, a zajedno s tvrtkom deCODE namjeravaju razviti i načine utvrđivanja genetskih preduvjeta za razvoj nekih drugih bolesti poput moždane kapi, bolesti srca i raka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara