Pronađen gen povezan s razvojem raka dojke, crijeva, prostate, jajnika i mjehura

Pronađen gen povezan s razvojem raka dojke, crijeva, prostate, jajnika i mjehura

Tekst: N.Š.
Foto: Genex

ZNANSTVENICI su pronašli gen koji je povezan s nastankom 50 posto svih rakova dojke, što će znanstvenicima pomoći u razumijevanju širenja zloćudne bolesti te njenog učinkovitijeg liječenja, javljaju britanski mediji.

Znanstvenici s Cambridgea objavili su kako oštećenje gena NRG1 može dovesti do razvoja raka na dojkama, ali i onog na prostati, jajnicima, mjehuru i crijevu. Svi ljudi rađaju se s tim genom koji pomaže sprečavanju rasta tumorskih stanica, no kod nekih se on ošteti i time je otvoren put razvoju raka.

Jedno od najvažnijih otkrića u posljednjih 20 godina

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Do povijesnog otkrića došlo je kad su istraživači analizirali neke od uzoraka raka dojke i shvatili da često nedostaje barem dio gena NRG1. On se nalazi na osmom kromosomu, a do sada je jedino bila poznata činjenica da zloćudnim stanicama često nedostaje dio upravo tog kromosoma.

"Vjerujem da je NRG1 jedan od najvažnijih otkrića u zaustavljanju rasta tumora u posljednjih 20 godina i daje nam ključne informacije o novim mehanizmima koji uzrokuju rak dojke", rekao je glavni istraživač doktor Paul Edwards.

Još uvijek nije poznat točan razlog zašto se gen NRG1 oštećuje, ali znanstvenici će provoditi daljnja istraživanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara