Pronađena egipatska piramida izgubljena prije 200 godina

EGIPATSKI arheolozi otkrili su piramidu staru 4.000 godina koja se smatrala izgubljenom, jer je pronađena prije 200-tinjak godina i nikada više nakon toga nije viđena.

200 godina pijeska prekrilo nalazište

Voditelj ekspedicije, Egipćanin Zahi Hawass, smatra kako je piramidu izgradio faraon Menkauhor, koji je vladao svojim kraljevstvom samo osam godina. Tijekom istraživanja Sahare njemački arheolog Karl Richard Laspius 1842. godine spomenuo je u svojim zapisima "bezglavu" piramidu koju je nazvao "broj 29".

"Bezglava" piramida nazvana je tako, jer je Laspius pronašao samo njene ostatke, odnosno, samo temelje. Nakon nekoliko godina ti su temelji bili prekriveni pješčanim olujama i nitko više nije mogao pronaći Menkauhorovo posljednje počivalište.

Posljednja piramida iz Pete dinastije

"Popunili smo posljednju prazninu u pronalasku nestale piramide", Hawass je rekao novinarima za vrijeme obilaska nalazišta koje je smješteno petnaestak kilometara sjeverno od Kaira gdje se nalazi velik broj ostalih grobnica drevnog egipatskog grada Memfisa. Osim temelja piramide, arheolozi su otkrili dio ceste kojom su prolazili svećenici noseći preminule faraone koje su smatrali božanstvima.

Temelji su pronađeni ispod 7 metara pijeska koji se uklanjao čitavu prethodnu godinu, a stil građenja otkriva da piramida datira iz Pete dinastije, oko 2.460 g.p.K. Radovi na tom području se nastavljaju u nadi da se oko glavne Menkauhorove grobnice nalaze i manje piramide što bi otkrilo mnoge nepoznanice iz tog doba.

Sarkofazi pronađeni u piramidi bili su od velike pomoći u datiranju nalazišta, jer faraonovo ime na piramidi nije nigdje zapisano. Arheološka nalazišta u Egiptu nisu starija od 200 godina što je velik poticaj za daljnja istraživanja. "Ne možemo znati što se sve krije pod egipatskim pijeskom, ali sam uvjeren da velik broj piramida još ostaje skriven", zaključio je Hawass.

V.M.
Foto: Mohamed Megahed (Supreme Council on Antiquities
)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara