Pronađena fotografija Mozartove supruge

Pronađena fotografija Mozartove supruge

U NJEMAČKOJ je pronađena fotografija koja će, barem posredno, današnjim generacijama približiti jednu od najvećih ikona glazbe u prethodnom tisućljeću.

Istraživači su pronašli fotografiju snimljenu 1840. godine u tadašnjoj Bavarskoj na kojoj se nalazi lik Constanze Weber, povjesničarima poznatije kao Constanze Mozart, supruge slavnog skladatelja Wolfganga Amadeusa Mozarta.

14-godišnja Constanze je svog budućeg supruga prvi put srela 1777. godine u Mannheimu, ali je glazbeni vunderkind tada pokazivao više zanimanja za njenu stariju sestru Aloyziju. Kada je Mozart Weberove sreo četiri godine kasnije, Aloysia je već bila udana, pa se Mozart oženio za Constanze 1782 godine. Par je u devet godina braka imao šestoro djece, od kojih su samo dva sina preživjela djetinjstvo.

Nakon što je Mozart umro 1791. godine, mlada udovica se uzdržavala prodajući njegove autograme, a 1809. godine se udala za Georga Nikolausa von Nissena, danskog diplomata s kojim je poslije napisala biografiju svog bivšeg supruga. Posljednje godine života je provela u Salzburgu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fotografija na kojoj se nalazi Constanze Weber je snimljena u bavarskom gradu Alttötingu za vrijeme proslave 80. rođendana Maxa Kellera, švicarskog skladatelja koji je Mozartovoj udovici bio dobar prijatelj. Constanze se nalazi u donjem redu slijeva, a na fotografiji je još šest osoba.

Slika je važna ne samo za ljubitelje glazbe, nego i povjesničare fotografije, s obzirom da je napravljena tehnikom dagerotipije - primitivnim, sporim i skupim postupkom nazvanom po francuskom kemičaru Louisu Daguerreu koji ga je pronašao 1837. godine. Smatra se da je ova fotografija jedna od prvih ikada napravljenih u Njemačkoj.

Constanze Weber je, inače, u doba kada je slika napravljena, imala 78 godina. Umrla je u Salzburgu dvije godine kasnije.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara