Pronađena najstarija zvjezdana karta

NJEMAČKI znanstvenici otkrili su najstariji prikaz zviježđa Orion na bjelokosnoj pločici staroj oko 32.500 godina.

Na malenoj pločici mamutove kljove izrezbaren je ljudski lik ispruženih ruku i nogu, u istom položaju u kojemu stoje zvijezde u Orionu, prenosi BBC.

O otkriću je izvijestio Michael Rappenglueck, nekadašnji član muenchenskog Sveučilišta, koji je već poznat po pronalaženju zvjezdanih karata naslikanih na zidovima pretpovijesnih špilja.

Pločica sadrži i tajanstvene oznake na rubovima i poleđini, a znanstvenici pretpostavljaju da je riječ o primitivnom kalendaru ´trudnoće´ koji pokazuje kad će trudnica roditi.

Pronađena je 1979. u špilji u dolini Ach u njemačkoj regiji Alb-Dunav, a karbonsko datiranje pepela kostiju pronađenih uz nju, pokazuje da je stara između 32.500 i 38.000 godina, što je čini jednim od najstarijih prikaza čovjeka. Ostavili su je pripadnici tajanstvenog naroda iz doba mlađeg paleolitika o kojemu ne znamo gotovo ništa osim da su došli u Europu s istoka i zamijenili domaće neandertalce.

Pločica je malena, samo 38x14x4 milimetra, ali na temelju ureza na rubovima, arheolozi pretpostavljaju da je izrađena u toj veličini i da nije dio većeg predmeta.

Na temelju pretpostavki o drevnim narodima, arheolozi su sugerirali da čovjek prikazan na pločici moli ili pleše, ili da je možda riječ o polučovjeku, polumački ili božanskom biću. No Michael Rappenglueck misli da je to crtež zviježđa Oriona kakvo je danas i kakvo je možda bilo i prije 32.000 godina.

Proporcije čovjeka odgovaraju uzorku zvijezda od kojih se sastoji Orion, osobito uski struk koji odgovara poznatom pojasu od tri zvijezde. Prepoznati se mogu i kraća lijeva ´noga´ te ´mač´ na pločici kosti čiji položaj odgovara položaju zvijezda u Orionu.

I druge naznake pokazuju da je Rappenglueck možda u pravu. Zvijezde su prije 32.000 godina bile u malo drukčijem položaju jer se kreću nebom različitom brzinom i u različitom smjeru.

Rappenglueck je to predvidio korištenjem kompjutorskog programa kojim je nebo vratio unatrag i pronašao dokaze da je jedna zvijezda u Orionu bila na drugom mjestu prije 32.000 godina.

Što se tiče 86 ureza na pločici, taj broj ima dva posebna značenja. Riječ je o broju dana koji se moraju oduzeti od godine da bi se dobio prosječan broj dana ljudske trudnoće. To nije slučajnost, kaže Rappenglueck. To je također i broj dana u kojima je vidljiva jedna od dviju glavnih zvijezda Oriona - Betelgueze. Za drevnoga čovjeka to je možda značilo vezu između ljudske plodnosti i bogova na nebu.

Orion je jedno od najistaknutijih zviježđa. Ono je imao posebno značenje za mnoge kulture tijekom povijesti, a stari Egipćani identificirali su ga s Ozirisom, bogom Sunca i plodnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara