Pronađena neobična vrsta meduze

NOVA, vrlo neobična vrsta meduze pronađena je u dubokim vodama kalifornijske obale, objavio je "New Scientist".

Životinja zvonastog oblika metar je široka, a dobila je nadimak "big red" (velika crvena) zbog neobično žarke crvene boje.

Američki i japanski znanstvenici koji su je otkrili smatraju da je riječ o potpuno novoj porodici tih životinja.

Tiburonija granrojo pronađena je video kamerom postavljenom na podmornicu na daljinsko upravljanje. Bojom i oblikom razlikovala se od ostalih želatinoznih srodnika, a osobita je i po tome što uopće nema pipke.

Umjesto njih, meduza ima četiri do sedam mesnatih ruku kojima lovi hranu. Pojedine vrste meduza inače se razlikuju po broju pipaka, a broj ruku ono je što razlikuje pojedine primjerke "velike crvene".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je samo jedan od dokaza da moramo uvijek širom otvoriti oči, jer je duboko dolje puno toga što tek treba otkriti", rekao je George Matsumoto iz Istraživačkog centra Monterey Bay u Kaliforniji.

Zvjerka živi na dubini od 650 do 1.500 metara, a ime je dobila po podmornici koja ju je otkrila u dubokim vodama kalifornijske obale. Iako je prvi put viđena još 1993. godine, znanstvenicima je trebalo dosta vremena da je klasificiraju i potvrde da je doista riječ o novoj vrsti. Primjerci "velike crvene" uočene su i u moru oko Havaja i japanskim vodama.

Znanstvenici ističu da je još puno nepoznatoga o toj životinji - čime se hrani, koji su joj prirodni neprijatelji, kako se razmnožava, pa najavljuju nove zarone kako bi utvrdili ulogu neobične meduze u morskom ekosustavu.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara