Pronađeno još tijela ispod ruševina sjedišta UN-a u Bagdadu

SPASILAČKE ekipe izvukle su u četvrtak najmanje još tri mrtva tijela iz ruševina razrušenog sjedišta UN-a u Bagdadu, tako da se broj mrtvih u bombaškom napadu popeo na najmanje 23.

Glavni tajnik UN-a Kofi Annan i američki državni tajnik Colin Powell sastat će se kasnije tijekom dana u New Yorku kako bi razmotrili rezoluciju UN-a koja bi mogla pružiti veću sigurnost u Iraku. Nema planova o masovnom povlačenju UN-a iz zemlje, rekao je glasnogovornik svjetske organizacije.

Annan je izjavio da će UN ostati u Iraku i nastaviti sa svojim radom bez obzira na taj napad.

Međutim, UN-ov ured u Jordanu je priopćio da se priprema "djelomična evakuacija". Zrakoplovi s ranjenim djelatnicima UN-a i onima koji su odlučili otići stižu u Amman. Očekuje ih se još puno više idućih dana.

UN-ovi izvori u Jordanu su rekli da bi moglo biti evakuirani gotovo svi strani djelatnici idućih dana i tjedana.

Kamion-bomba koja je u utorak razorila sjedište UN-ova ureda u Bagdadu bila je izrađena od pola tone starog streljiva iračke vojske, uključujući i avionsku bombu od 250 kg, utvrdili su stručnjaci američkog FBI-a.

Američki i irački dužnosnici rekli kako je još prerano za zaključak da li iza napada stoje Sadamovi lojalisti ili inozemni teroristi.

Agenti FBI-a, koji među ruševinama sjedišta UN-a traže ostatke bombe, utvrdili su da je bila izrađena od 500 kg starog topničkog streljiva uključujući minobacačke projektile, topničke granate i ručne bombe, te jedne avionske bombe od 250 kg, izjavio je specijalni agent Thomas Fuentes.

Eksploziv je "bez velike stručnosti" natrpan na vojni kamion Kamaz, a ne kamion mješalicu kako se ranije smatralo, rekao je Fuentes. Kamion je potom dovezen ispred betonskog zida koji je nedavno podignut ispred hotela i detoniran. Dio streljiva nije se aktivirao pa istražitelji i spasilačke službe moraju pažljivo otkopavati ruševine da ne izazovu nove eksplozije.

Ljudski ostaci pronađeni oko središta eksplozije, gdje je nastao šest metara duboki krater, sugeriraju da se radilo o samoubilačkom napadu, rekao je Fuentes, dodajući kako se to sa sigurnošću može tvrditi tek nakon laboratorijskih nalaza.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara