Propao British Steel, ugroženo 25.000 radnih mjesta. Krive Brexit

Propao British Steel, ugroženo 25.000 radnih mjesta. Krive Brexit
Foto: Epa

EUROPSKA komisija najavila je za srijedu konzultacije o stanju na tržištu čelika nakon zabrinjavajućih vijesti iz sektora, uključujući i likvidaciju posrnulog britanskog proizvođača British Steela.

Vodeći proizvođač čelika u svijetu ArcelorMittal sprema se smanjiti proizvodnju u Europi zbog slabog tržišta, a British Steel otišao je u likvidaciju, čime je ugroženo ukupno 25 tisuća radnih mjesta.

"Tržište čelika samo je po sebi važno za Komisiju", naglasila je povjerenica EU-a za tržišno natjecanje Margrethe Vestager, koja će danas izvijestiti Komisiju o stanju na europskom tržištu čelika. Vestager je tijekom mandata pratila spajanja kompanija, uključujući i one u sektoru čelika.

Propao drugi najveći proizvođač čelika u Britaniji

U međuvremenu je sud pokrenuo postupak likvidacije British Steela, drugog najvećeg proizvođač čelika u Britaniji, nakon neuspjelih pregovora vlasnika s vladom u Londonu koja je obećala pomoć.

Vlada je već početkom mjeseca odobrila British Steelu 120 milijuna funti kredita kako bi podmirio obveze vezane za europsku shemu trgovanja dozvolama za emisije štetnih plinova.

Tvrtka je zatražila dodatnu pomoć države, no pregovori nisu urodili nikakvim konkretnim plodom. Britanski Viši sud poslao je stoga tu kompaniju u stečaj.

British Steel navodno je zatražio državni zajam u iznosu od 75 milijuna funti kako bi pokrio gubitke koji su nastali, kako tvrdi kompanija, zbog nedostatka narudžbi koje je uzrokovala neizvjesnost oko Brexita.

Kriva je neizvjesnost oko Brexita

"Ova situacija nije jedinstvena samo za sektor proizvodnje čelika. Cijeli industrijski sektor pati zbog nesigurnosti povezane s Brexitom“, navodi se u priopćenju sindikata UK Steel, a prenosi CNN.

Sud je danas pokrenuo postupak prisilne likvidacije kompanije i imenovao likvidatora, javlja BBC, dodajući da je već počela potraga za kupcem.

British Steel zapošljava oko 5.000 radnika, uključujući 3.800 u Velikoj Britaniji. Ostatak je zaposlen u podružnicama u Francuskoj, Nizozemskoj i prodajnim uredima širom svijeta, napominje BBC.

Likvidacija ugrožava i 20 tisuća radnih mjesta u opskrbnom lancu, napominje BBC.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara