Propast Zapada: SAD-u više ne prijeti terorizam nego nacionalizmi Rusije i Kine

Propast Zapada: SAD-u više ne prijeti terorizam nego nacionalizmi Rusije i Kine

ZAPADNE zemlje mijenjaju svoje vanjskopolitičke prioritete, stoji u uvodniku The Timesa, pa tako dosadašnju borbu protiv terorizma mijenjaju suzbijanjem nacionalizama novih svjetskih sila - Rusije i Kine i njihovo približavanja demokratskim idealima.

Cijeli uvodnik je u biti analiza vanjske politike Zapada odnosno priča o još jednom "novom svjetskom poretku". Između ostalog je naznačeno prelijevanje svjetskog bogatstva i moći s Zapada na Istok, a takvi politički i ekonomski pomaci kao odrazi konkurencije ideja zabrinjavaju neusporedivo više nego "sukobi" nacija koje smo u protekla dva tjedna imali priliku gledati na pekinškom stadionu "Ptičje gnijezdo", objašnjava se nadalje u ovoj međunarodnoj analizi.

Prema mišljenju uvodničara, Kina, Rusija i arapske zemlje obogatile su se zbog niske cijene proizvodnje nafte i njene visoke tržišne cijene, pa trijumfiraju gledajući društvenu nedjelotvornost, ekonomsku nestabilnost i pretjeranu vanjskopolitičku samouvjerenost Zapada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovakav stav nadolazećih svjetskih velesila uvelike prijeti borbi za globalnu demokraciju, ali i stvaranju "svjetske zajednice" koja obično definira zajedničke prijetnje.

Neovisno o tome hoće li na čelo još uvijek jedine svjetske velesile - SAD-a zasjesti nakon predstojećih izbora Barack Obama ili John McCain, Zapadu će se u svakom slučaju morati u skorije vrijeme suočiti s "novim svjetski poretkom", zaključuju se naposljetku.

Ig.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara