Prosječna zagrebačka plaća za lanjski prosinac veća od 7000 kuna

Prosječna zagrebačka plaća za lanjski prosinac veća od 7000 kuna

Foto: FaH

PROSJEČNA neto plaća zaposlenih u Zagrebu za prosinac lani iznosila je 7082 kune, što je nominalno za 1,9 posto niže nego mjesec dana prije i 4,9 posto više na godišnjoj razini, pokazuju podaci Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada Zagreba.
 
Prosječna zagrebačka mjesečna plaća isplaćena za prošlogodišnji prosinac bila je, naime, 130 kuna niža od prosjeka za studeni te 330 kuna viša od plaće isplaćene za prosinac 2016. godine. Pad prosječnih neto plaća za prosinac u odnosu na plaće za studeni uobičajen je, s obzirom na to da se u prosincu uz plaće za studeni isplaćuju božićnice i druga prigodna materijalna prava zaposlenih.
 
Prosječna zagrebačka neto plaća viša za tisuću kuna...
 
U odnosu na prosječnu mjesečnu plaću na razini Hrvatske, koja je za prosinac iznosila 5973 kune, prosječna je zagrebačka neto plaća isplaćena za dvanaesti lanjski mjesec bila viša za 1109 kuna ili 18,6 posto. Podaci zagrebačkog statističkog ureda pokazuju da je prosjek neto plaća isplaćenih tijekom prošle godine iznosio 6962 kune i nominalno je bio 5,9 posto viši nego u 2016. godini.
 
Prosječna neto plaća za prosinac lani u gospodarstvu Grada Zagreba iznosila je 6958 kuna, dok je prosjek u izvangospodarskim djelatnostima bio 7333 kune. Pritom je najviša prosječna neto plaća za prosinac lani isplaćena zaposlenima u vađenju sirove nafte i prirodnog plina i iznosila je 11.539 kuna ili 63 posto više od gradskog prosjeka.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
...dok je prosječna bruto plaća u Zagrebu dvije tisuće kuna veća nego u državi
 
Po visini prosječne neto plaće za prosinac slijede zaposleni u proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka, s 10.266 kuna, a više od 10 tisuća kuna iznosio je i prosjek plaća u financijskim uslužnim djelatnostima, osim osiguranja i mirovinskih fondova, točnije 10.316 kuna. Nasuprot tomu, zaposlenici u dvije djelatnosti za prosinac su primili prosječne plaće manje od četiri tisuće kuna - prosjek u proizvodnji odjeće iznosio je 3897 kuna te u zaštitnim i istražnim djelatnostima 3938 kuna.
 
Prema podacima Odjela za statistiku Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada Zagreba, prosječna je bruto plaća zaposlenih u Zagrebu za prosinac lani iznosila 9924 kune, što je nominalno 2,4 posto ili 244 kune manje nego mjesec ranije te 5,7 posto ili 537 kuna više od prosjeka za prosinac godinu ranije.
 
U odnosu na prosječnu bruto plaću na razini Hrvatske koja je za prosinac iznosila 8052 kune, prosječna je zagrebačka bruto plaća bila 1872 kune ili 23,2 posto viša.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara