Proslava 425. rođendana Karlovca počela predstavljanjem knjige "Pozdrav iz Karlovca" Nikole Perića

Predstavljanjem knjige "Pozdrav iz Karlovca" Nikole Perića, u veleučilišnom Atriju stare gradske jezgre "Zvijezde", večeras je počeo višednevni program obilježavanja Dana grada, koji će završiti na sam rođendan grada, 13. srpnja, svečanom sjednicom Gradskog vijeća.

Knjiga sadrži 443 reprodukcija starih razglednica Karlovca, Duge Rese, Ogulina, Ozlja i Slunja, te tekstove o povijesti karlovačkog kraja i svjetskoj povijesti razglednice.

Na predstavljanju knjige gradonačelnik Božo Joha istaknuo je da drugi gradovi imaju knjige sličnog sadržaja, ali je Karlovac sada uz 425. rođendan prvi put dobio zbirku razglednica, koje obogaćene povijesnim tekstovima, "svojom slikom pišu bogatu povijest grada". Najavio je da će knjiga "Pozdrav iz Karlovca" ubuduće biti reprezentativan dar Grada Karlovca gostima i prijateljima Karlovca.

Predstavljajući knjigu "Pozdrav iz Karlovca" leksikograf Ivan Ott rekao je da je ona rezultat strasti za skupljanjem razglednica koja se stručno zove kartofilija, a iako je masovan hobi, ima i znanstvenu i muzealsku kategoriju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nina Perić, kako Karlovčani zovu svog dugogodišnjeg novinara i autora povijesnica, te kolekcionara, "obradio je razglednice kao topografske motive, ali i povijesno, društveno i civilizacijski", rekao je Ott.

Usporedivši vremena kada je slika razglednice bila jedini prozor u svijet, s današnjim u kojem telefoni, e-mailovi i mobiteli s SMS i MMS porukama šalju razglednice u povijest, ustvrdio je da će se "teško s SMS porukama moći napraviti ovako lijepa knjiga, civilizacijska povijest jednog grada".

(Hina) xvhor ymć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara