Proslava 60. obljetnica oslobođenja Bosiljeva

Oko 400 antifašističkih boraca i antifašista Karlovačke županije proslavilo je danas u Bosiljevu, zajedno s predstavnicima antifašista Slovenije i Bosne i Hercegovine, 60. obljetnicu oslobođenja tog mjesta.

Prilikom oslobođenja Bosiljeva, 30. lipnja 1944. godine, poginulo je 15 boraca, i to 11 iz dvije slovenske brigade i četiri iz 13. primorsko-goranske divizije. Polaganjem vijenaca danas je u Bosiljevu odana počast poginulim borcima i civilnim žrtvama fašističkog terora.

Nazočnima na skupu govorili su organizator antifašističkog ustanka u tom kraju Josip Boljkovac i sudionik oslobođenja Bosiljeva Lado Kacijan iz Slovenije, a u ime predsjednika Republike Stjepana Mesića njegov savjetnik za obranu i vojna pitanja general Petar Stipetić.

Boljkovac je među ostalim rekao da se partizani u tom kraju nisu mogli održati bez pomoći prijatelja iz Slovenije, a posebice godine 1943., kada je neprijatelj držao sve komunikacije. Hrvatske postrojbe tada su djelovale s područja Bele Krajine u Sloveniji, rekao je Boljkovac, koji je, kao i Kacijan, govorio o povijesnom i strateškom značenju oslobođenja Bosiljeva.

General Stipetić rekao je da je i u Domovinskom ratu taj dio Hrvatske strateški bio vrlo važan, te je podsjetio na žrtve hrvatskih branitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Istaknuo je da će Savez antifašističkih boraca u obilježavanju svojih obljetnica, te u svakoj drugoj svojoj zakonitoj aktivnosti uvijek imati potporu predsjednika Mesića.

Uoči početka skupa primijećeno je da na govornici nije istaknuta službena zastava Republike Hrvatske, nego zastava sa šahovnicom koja počinje s bijelim poljem, što je kao svoj simbol isticala Nezavisna Država Hrvatska. Zaprepašteni predsjednik Saveza antifašističkih udruga Hrvatske Ivan Fumić skinuo je tu zastavu, pa je program održan samo sa slovenskom zastavom.

Na proslavi su bila i izaslanstva Istarske i Primorsko-goranske županije te gradova i općina Karlovačke županije, a gosti iz Slovenije i BiH došli su iz Ljubljane, Metlike i Črnomelja, te iz Zenice i Bihaća.(Hina) xvhor yjn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara