Proslava Svetosavske besjede, uz Beogradske madrigaliste, u Hrvatskom glazbenom zavodu

Svetosavska besjeda u povodu blagdana Sv. Save, koji Srpska pravoslavna crkva slavi 27. siječnja, održana je večeras u Hrvatskom glazbenom zavodu, u organizaciji Srpskoga kulturnog društva "Prosvjeta". L

Sveti Sava slavi se u srpskom narodu i kao krsna slava, a večerašnju proslavu obilježio je nastup zbora Beogradskih madrigalista pod ravnanjem Vladimira Milića.

Predsjednik Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta" Čedomir Mišić podsjetio je da su se blagdan Sv. Save i krsna slava zadnji put svečano proslavili u Zagrebu 1948. godine. U pozdravnoj riječi govorio je i o velikoj ulozi sv. Save koji je utemeljio Srpsku pravoslavnu crkvu i duhovnost, te o ulozi Crkve u srpskoj kulturi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Beogradski madrigalisti program su započeli izvođenjem Mokranjčeve Himne sv. Savi te djelima srpskih i svjetskih skladatelja. U drugom dijelu koncerta glumac Miša Janketić kazivao je ulomke iz predstave "Miloš veliki, knjaz srbski". Uz madrigaliste u drugom dijelu nastupio je i mladi violinist Dragan Sredojević.

Uz brojne članove društva "Prosvjeta" koncertu su bili nazočni i članovi Veleposlanstva Srbije i Crne Gore u Hrvatskoj, saborski zastupnici, kulturni i javni djelatnici, članovi diplomatskog zbora, među kojima i apostolski nuncij Francisco-Javier Lozano.

(Hina) ta mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara