Proslavljen Dan teologije u Đakovu

Teologija u Đakovu proslavila je danas svoj dan, u povodu čega je u katedrali pomoćni biskup đakovački i srijemski Đuro Hranić predvodio misno slavlje, a u Središnjoj biskupijskoj knjižnici održana je svečana akademija.

Predstojnik Teologije Nikola Dogan govorio je o osnutku, dosadašnjem i budućem djelovanju te visokoškolske ustanove, jedne od najstarijih u istočnoj Hrvatskoj, koja će 2006. proslaviti 200. obljetnicu.

Predstojnik Nikola Dogan istaknuo je da u akademskoj godini 2004./2005. ta visokoškolska ustanova ima 192 studenta, svećenička kandidata i studenta-laika, koji se školuju za vjeroučitelje ili neku drugu službu u biskupiji.

Spomenuo je i prijedlog da se status Teologije, koja sada djeluje pri Katoličkome bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, uzdigne na razinu samostalnoga bogoslovnog fakulteta.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Inicijativu je pokrenuo dijecezanski biskup Marin Srakić, i ona je do sada dobila pozitivno mišljenje Hrvatske biskupske konferencije, Katoličkoga bogoslovnog fakulteta i osječkoga Sveučilišta. Za ostvarenje tog projekta još se očekuje odluka Kongregacije u Rimu", rekao je Dogan.

Na svečanosti je također promovirano 27 diplomiranih teologa, a Peri Aračiću i Nikoli Doganu dodijeljene su nagrade za 25-godišnji profesorski rad na Teologiji.

(Hina) xszup ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara