Prosvjed hrvatskog društva pisaca zbog ukidanja ´kulturnog obzora´ - tjednoga priloga ´Večernjeg lista´

Hrvatsko društvo pisaca danas je prosvjedovalo zbog ukidanja kulturnog dodatka ´Večernjeg lista´ napominjući kako su razlozi te nekulturne odluke motivirani vrlo problematičnim razlozima ´redizajna lista´.

´Kako u Hrvatskoj mrtvozornici štrajkaju (ili ne štrajkaju?), pa je utoliko problem utvrđivanja je li netko ili nešto umrlo prilično problematičan, konačno je kroz ´kamiš´ potvrđeno iz ´Večernjaka´, da je u nedjelju 26. siječnja A.D. ´Kulturni obzor´ poslije višegodišnjeg izlaženja definitivno zaklopio svoje umorne oči´, ističe se na početku priopćenja Hrvatskog društva pisaca koje je danas dostavljeno Hini.

Po ocjeni novoosnovane udruge pisaca, provedena je eutanazija, no, razlozi nisu milosrđe nego grubi materijalni interesi i kobno nerazumijevanje hrvatske javne scene (ne samo kulturne).

´Razlozi ove nekulturne odluke koja je stigla iz Graza, sjedišta ´Večernjakova´ vlasnika, grada koji je trenutno kulturna metropola Europe, motivirani su vrlo problematičnim razlozima ´redizajna lista´´, ističe se u priopćenju i dodaje: ´Valjda nečeg u ništa!´

Iako je ´Kulturni obzor´ tijekom svog izlaženja ponekad bio, kako ističe Hrvatsko društvo pisaca, jedva intelektualno dorastao vremenu, smrt nije prirodna nego je u najmanju ruku nasilna i izvršena s predumišljajem.

Smrt je nastupila, kao što bi rekao A.G. Matoš, ´krišom´, podsjeća se u priopćenju i dodaje kako je uza svu simptomatičnu šutnju (ona pokazuje vrlo upitan stupanj slobode) uposlenika i zabrinjavajuće lagodnu neupućenost hrvatske javnosti, očito jedan od malobrojnih hrvatskih projekata naprasno skončao.

´Ovo pišemo i zato jer se zna da je za kupnju ´Slobodne Dalmacije´ zainteresiran izdavač koji je, kao što smo se uvjerili, jedva dostojan da bude izdavač u Hrvatskoj (a nekmoli hrvatski)´, stoji u priopćenju Hrvatskog društva pisaca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara