VIDEO Prosvjed na Turskoj kuli u Splitu: "Žele uništiti i ovo malo zelenila, tu se igraju djeca"

VIDEO Prosvjed na Turskoj kuli u Splitu: "Žele uništiti i ovo malo zelenila, tu se igraju djeca"

Foto: Index

STANOVNICI splitskog gradskog kotara Lovret prosvjedovali su danas na Turskoj kuli, na mjestu na kojem se izmjenom GUP-a predviđa prenamjena prostora i gradnja stanice HGSS-a. 

Predsjednik kotara Lovret Ivo Bego kazao je da su se našli radi budućnosti svoje djece i unučadi. Razloge za prosvjed iznio je njegov zamjenik Siniša Jonjić. 


 

"Željeli smo da Turska kula bude mali Marjan, dostupan svim građanima. Očito, to nije svima cilj. U prvoj fazi bi se trebala graditi zgrada visoka devet metara na 2.500 kvadrata. Zona obuhvata je šest tisuća kvadrata pa bi se u drugoj fazi vjerojatno išlo na stambeno-poslovnu zonu. U gradu kojem kronično nedostaje zelene površine, oni žele i ovo malo zelenila devastirati i betonizirati. Ne dajmo Tursku kulu zbog naše djece i unučadi", kazao je Jonjić.

Nada se da vijećnici u ponedjeljak neće usvojiti izmjene GUP-a i prenamjenu prostora na Turskoj kuli.

"Tko djeci želi ograničiti razvoj?"

Jonjić kaže kako bi vijećnici trebali porazmisliti o novoj lokaciji stanice HGSS-a. 

"Njih podržavamo, pomoći ćemo im da nađu prostor i u našem kotaru, ali ne na zelenoj površini", kazao je Jonjić. 

"Igra je pravo svakog djeteta, moja četverogodišnja kćer se svaki dan igra na Turskoj kuli. Tko su ti ljudi koji djeci žele ograničiti razvoj, za čiji se to privatni interes radi? Naša je moralna obaveza da kažemo ne", kazala je prosvjednica Nora.

Na prosvjedu Puljak i Jugović

Prosvjed su podržali i gradonačelnički kandidati stranke Pametno i liste Dišpet.  

"Pametno će biti protiv ovakvih izmjena GUP-a, kao što smo svaki put bili protiv kad god je ova tema došla na Gradsko vijeće. Zelene površine se pretvaraju u komercijalne s upitnim namjerama. Poučeni iskustvom građani više ne vjeruju u dobre namjere gradske vlasti. Treba izraditi novi GUP temeljen na strategiji razvoja urbane aglomeracije", kazala je Marijana Puljak iz stranke Pametno. 

"70 posto izmjena GUP-a je vezano za Tursku kulu. To mi liči na pogodovanje. Razočaravajuće što se tako malo svijeta okupilo. Splićanima kao da ništa ne smeta", komentirao je Goran Jugović iz Dišpeta.

"Izmjene GUP-a su lova do krova"

Jugović je komentirao i najavu HDZ-a da će pričekati s novim GUP-om.

"Jednostavno je zašto žele mijenjati GUP nakon izbora. Izmjene GUP-a su lova do krova. Zašto ga sada mijenjati kada se nadaju da će njihov Andro Krstulović Opara postati novi gradonačelnik? Tada će on krojiti grad. Nemojte misliti da će se onda nešto pametno dogoditi", drži Jugović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara