prosvjedi stanovnika gradova na uni protiv gradnje odlagališta radioaktivnog otpada na trgovskoj gori

U većini gradova koji su na rijeci Uni u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, od Jasenovca do Srba danas je u organizaciji ekoloških nevladinih udruga KAOS iz Hrvatske Kostajnice i "Unski smaragdi" iz Bihaća, održan mirni prosvjed protiv moguće gradnje odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori kod Dvora. L

Prosvjednici su u 11,55 sati izašli na obale rijeke Une, uhvatili se za ruke i svojim tijelima simbolički napravili obrambeni štit za zaštitu rijeke Une te očuvanje zdravog okoliša u unskom slivnom području.

Na prosvjedu u Hrvatskoj Kostajnici okupilo se 60-ak građana, među njima i kostajnički gradonačelnik Davor Govorčinović.

Oni su se na obali Une u gradskom predjelu Novljani, uhvatili za ruke i uzvikivali "Nećemo nuklearni otpad u našem dvorištu" i "Ako netko hoće nuklearni otpad u Hrvatskoj, neka ga odloži u svojem dvorištu".

Nekoliko prosvjednika nosilo je zaštitna odijela s plinskim maskama kao upozorenje na radioaktivnu opasnost koja može zaprijetiti od nuklearnog odlagališta na Trgovskoj gori.

Predsjednik kostajničke nevladine ekološke udruge KAOS-a Danijel Pavlić, u ime jednog od organizatora prosvjeda u obje države, poručio je da će Kostajničanci i Pounjci svojim tijelima kao obrambenim štitom, kao i danas, braniti čistu i nezagađenu rijeku Unu, te da neće dopustiti gradnju odlagališta niskog i srednjeradioaktivnog otpada na obližnjoj Trgovskoj gori.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatskoj ne treba nuklearno odlagalište, poručili su prosvjednici u Hrvatskoj Kostajnici.

U susjednom gradu preko Une, na kupalištu u Bosanskoj (Srpskoj) Kostajnici na prosvjedu protiv odlagališta na Trgovskoj gori okupilo se 15-ak prosvjednika, izvijestio je Pavlić.

Iz ekološke udruge "Unski smaragdi" iz Bihaća, koji su prosvjed organizirali u gradovima uz Unu u Bosni i Hercegovini, obavijestili su kostajničku eko udrugu KAOS da se u Bihaću okupilo oko 150 prosvjednika protiv gradnje odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj Gori.

Prosvjedovalo se i u Bosanskoj Krupi i drugim mjestima uz Unu u BiH.

Sudionici prosvjeda u obje države zatražili su od vlasti Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine da se na Trgovskoj gori kod Dvora ne gradi odlagalište nuklearnog otpada jer bi se njime uništio čist i zdrav okoliš na tom području te onečistila granična rijeka Una i bogati izvori pitke vode. Naglasili su da lokalne vlasti u Pounju u obje države svoju budućnost žele grade na zdravom okolišu, ekološkoj poljoprivredi i turizmu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara