Prosvjedi u Novom Sadu i Kragujevcu, u Novom Sadu zapaljeno sjedište Vučićevog SNS-a

Prosvjedi u Novom Sadu i Kragujevcu, u Novom Sadu zapaljeno sjedište Vučićevog SNS-a
Foto: EPA

OSIM u Beogradu, prosvjedi u Srbiji u srijedu traju i u druga dva grada - Novom Sadu i Nišu. 

Kako javlja agencija Beta, u Novom Sadu se okupilo nekoliko tisuća ljudi i to ispred Radio-televizije Vojvodine (RTV). Manja skupina prosvjednika razbila je staklo na ulaznim vratima RTV-a, a ostatak je tražio ostavke članova Kriznog stožera i vlade.

U Novom Sadu zapaljene prostorije Vučićeve stranke

Prosvjednici su zapalili i vatru na ulazu u Gradsku kuću, sjedište gradonačelnika i Gradskog vijeća Novog Sada.

Zapaljene su i prostorije Vučićeve Srpske napredne stranke, navodi Nova.rs.

Oko 22 sata policija je odlučila krenuti i rastjerati val prosvjednika. To joj je uspjelo, a prilikom čišćenja u jednom trenutku trojica policajaca privodili su jednog muškarca. Reporterka N1 televizije vidjela je privođenje još barem dvojice. U centar grada vrlo su brzo pristigle i marice.

Video: 021.rs

Kako javljaju tamošnji mediji, među prosvjednicima ima i više ranjenih. 

Oni su cijelo vrijeme gađali policiju kamenjem, policija je čekala neko vrijeme, a onda krenula čistiti ulice pritom upotrebljavajući silu i suzavce.

Situacija se nakon policijskog čišćenja malo stabilizirala. Oko 23 sata stanje je vrlo mirlo. Skupina građana sjedi na Trgu slobode ispred kordona policije koji čuva Gradsku kuću. Okrenuti su jedni prema drugima, ali atmosfera je mirna, javlja N1.

Tek tu i tamo poleti koji kamen prema policiji i Gradskoj kući, ali zasad nema agresivnijih ispada. Reporteri N1 televizije potvrdili su da je zapaljeno središte Vučićeve Srpske napredne stranke. Skupina demonstranata razbila je prozore, ušla unutra, iznijela namještaj i zapalila ga vani. 

U Nišu zasad mirno

U Nišu se isprva prosvjedovalo u dvije skupine koje su se okupile oko 19 sati na dvije različite lokacije - na Trgu i kod Skupštine. Kasnije su se spojile, a okupljeni su uzvikivali parole protiv predsjednika Aleksandra Vučića, javljaju Južne vesti. 

Okupljeni u Nišu gađali su jajima prostorije SNS-a uzvikujući "Lopovi, lopovi!" i "Osveta", javljaju Južne vesti. N1 javlja da je prilikom toga oštećen jedan automobil.

Policija ispred zgrade Skupštine nije bila naoružana, nije reagirala, čak se i sklanjala. Potom je stigla jedinica sa šljemovima i zaštitnom opremom. Prosvjednici su joj uzvikivali: "Skinite šljemove!".

Policija se potom povukla u zgradu što je popraćeno aplauzom prosvjednika. 

U Kragujevcu mirno do 22 sata, a onda policija suzavcem rastjerala prosvjednike koji su razbili prozor Policijske uprave i ubacili baklju

Prosvjedovalo se i u Kragujevcu, mirno, ali samo do 22 sata. Okupljeni građani su došli izraziti bunt zbog "prevare, laži i manipulacija vlasti koje više ne mogu trpjeti". 

Prosvjed je do 22 sata bio miran, a onda su prosvjednici iz prvih redova gađali jajima i limenkama zgradu Skupštine rada, a zatim kamenjem razbili dva prozora u prizemlju Policijske uprave i ubacili baklju. 

Policija na to isprva nije reagirala, odnosno nije ih bilo tijekom cijelog vremena prosvjeda.

Sudionici prosvjeda nisu imali stranačka obilježja, samo po neku zastavu Srbije, a kada su vidjeli policijska vozila da prolaze, skandirali su im "Vučićevi kerovi" i "Ua" te im upućivali glasne zvižduke, prenosi agencija Beta.

Po dolasku policije prosvjednici su se razišli, policija je formirala kordon ispred Skupštine grada i rastjerala ih suzavcem. Pozvali su ih da mirno prosvjeduju, ali oni su se na to oglušili i razbijeni u manje skupine počeli gađati policiju kamenjem.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara