Prosvjedi u SAD-u i zbog ubojstva crnkinje, upucano sedmero ljudi

Prosvjedi u SAD-u i zbog ubojstva crnkinje, upucano sedmero ljudi
Ilustracija: EPA

NAJMANJE je sedmero ljudi nastrijeljeno, a najmanje jedna osoba je u kritičnom stanju nakon prosvjeda u Louisvilleu zbog ubojstva Breonne Taylor, crnkinje ustrijeljene u svom stanu u ožujku, rekla je policija.

Situacija u središtu grada još uvijek je osjetljiva, kazao je glasnogovornik policije.

Policija kaže da nije ispalila ni metka u incidentu, no da je neke ljude uhitila. Ranije su tvitali da se okupilo veliko mnoštvo u središtu grada.

Sinoć je gradonačelnik Louisvillea Greg Fisher podijelio post na Twitteru za koji je rekao da ga je napisala majka Breonne Taylor, u kojemu se prosvjednici pozivaju na mirni prosvjed.

"Razumljivo, osjećaji su jaki", napisao je Fisher.

U Minneapolisu su još veći prosvjedi

Pucnjava u Louisvilleu dogodila se u isto vrijeme kad su u Minneapolisu eskalirali prosvjedi zbog smrti Georgea Floyda (46), crnca koji se, kako se može vidjeti u videosnimci, guši jer mu je policajac koljenom stisnuo vrat.

U incident su umiješana četvorica gradskih policajaca, uključujući onoga koji je prikliještio Floydov vrat dok je ležao na zemlji i jecao: "Molim vas, ne mogu disati."

Floydov slučaj javnost je podsjetio na ubojstvo Erica Garnera, nenaoružana crnca u gradu New Yorku 2014. kojemu je policajac zabranjenim zahvatom stisnuo grlo te ga se moglo čuti kako vapi: "Ne mogu disati."

Njegove riječi postale su poruka pokreta Black Lives Matter osnovanog u jeku policijskih ubojstava Afroamerikanaca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara