Prosvjedni marševi za odlazak Jadranke Kosor: "Ili Vlada pada ili Hrvatska propada"

Foto: Željko Šop, Zoran Kusalo / Cropix

SVEGA tridesetak prosvjednika okupilo se večeras u Splitu. Vjerojatno zbog jakog juga i dosadne kiše, većina je odlučila u toplom skupiti snagu za neke druge demonstracije.

Radnice Uzora najupornije

Najagilniji u informiranju novinara večeras je bio Lovro Rumora, bivši član Zelene liste iz koje je izbačen prije četiri mjeseca. Govorio je o potrebi regionalizacije. Ni kiša, ni vjetar, ništa mu nije smetalo da pred Majom održi govor za neku od televizija.

Na prosvjed su ponovno došle radnice Uzora. One ne propuštaju priliku da se izjadaju kako ih je nasanjkao Bruno Orešar i kako ih sad sanjka stečajna upraviteljica. Podijelila im je otkaze, a oni primaju narudžbe.

Zadivljujuće je kako su se snage reda pripremile za demonstracije. Policajci u odori i civilu prekrili su svaki kantun u središtu Splita, dio snaga išao je sa prosvjednicima, dio pokrio strateške punktove. Ispalo je na kraju da je bilo više policije, nego prosvjednika. Što možda i nije bilo loše.

Dramatično je, naime, bilo pred Biskupovom Palačom. Tamo je prosvjednike sa grupom istomišljenika dočekala Kristina Ćurković iz NE u EU, poznata po bacanju jaja na HDZ-ovce u Omišu. Nabrajala je imena svećenika stradalih u Drugom svjetskom ratu. Upustila se u verbalni sukob sa radnicama Uzora. Ostala je bez glasa pa se rasplakala.

Prosvjed je okončan oko 19.45 sati. Policija na koncu nije imala intervencija.

Riječki prosvjednici zapalili svijeće i položili cvijeće za sve žrtve potresa u Japanu

Stotinjak prosvjednika marširalo je danas i riječkim Korzom do Jadranskog trga uzvikujući "Dolje Vlada, odmah sada" i "Jaco, odlazi". Prosvjednike nije omelo ni loše vrijeme, dapače, samo ih je motiviralo, te su pred sjedištem lokalnog HDZ-a uzvikivali: "Kiša pada, pada Vlada".

Prosvjednici su i simbolično, za gospodarski umrlu državu, održali minutu šutnje, a kod fontane na Trgu bana Jelačića, koja je dar riječkog grada pobratima Kawasakija, zapalili su svijeće i položili cvijeće za sve žrtve katastrofalnog potresa koji je pogodio Japan. 

"Idemo u Zagreb"

Prvi dubrovački prosvjed protiv Vlade počeo je okupljanjem 100-njak građana na Pilama gdje su prvo minutom šutnje odali počast poginulim braniteljima. Potom su, po uzoru na svoje istomišljenike iz drugih gradova, krenuli u šetnju gradom te su se prošli pokraj Gradske vijećnice te sjedišta gradskog i županijskog HDZ-a. Prosvjedna šetnja je završena porukom "Idemo u Zagreb".

Među onima koji su tražili ostavku Vlade bili su i neki političari kao što je SDP-ovac Nikša Klečak, laburist Branko Vuković te bivši gradonačelnik Vido Bogdanović. Tijekom prolaska gradom vikali su već poznate parole "Jaco odlazi", "HDZ lopovi, Hrvatsku ste varali" i "Vratite nam budućnost". Vičući parole su prijetili da će se "baciti s Pelješkog mosta", tvrdili da je "Bolje grob nego biti HDZ-u ulizica" i izvikivali "Ili Vlada pada ili Hrvatska propada". 

Minuta šutnje za žrtve potresa i tsunamija u Japanu

Dvjestotinjak prosvjednika danas je za pad Vlade marširalo i karlovačkim ulicama. Nakon okupljanja na Trgu bana Jelačića, prosvjednici su održali minutu šutnje za žrtve potresa i tsunamija u Japanu.

Na udaru je bio karlovački gradonačelnik kojemu su vikali "Jeliću lopove", te dodali kako "Hoće ostavke". Na udaru su bili i bivši predsjednik HDZ-a i Vlade Ivo Sanader te SDP kojega su napali preko transparenta "Socijal demonska partija", piše Kaportal.

Policija ih nije pustila do zgrade karlovačkog gradonačelnika

Na Korzu su vikali "svi na ulice", dok su kod zgrade Županije županu poručili "Vučiću lopove", a kritika nije bio pošteđen niti bivši ministar Branko Vukelić. Na prostorije HDZ-a su stavili plakat sa slikom "Vukelićevog mosta" i dodatni natpis "Put za nigdje". Jadranki Kosor su poručili "Jacu u zatvor", dok su pred zgradom karlovačkog MUP-a skandirali "Hoćemo ostavke".

Želeli su doći i do zgradi gradonačelnika Jelića, no u tome ih je spriječio policijski kombi i specijalci. Nakon toga su se vratili na Trg bana Jelačića i završili današnju šetnju za odlazak Vlade.

"Hoćemo raditi"

Deveti prosvjed u Puli nije prošao baš najbolje, što se tiče brojnosti, a vjerojatno je na to utjecala kiša koja je neumorno padala. Na Trgu Portarata se skupilo samo 20-ak prosvjednika, a policija nije morala niti dolaziti te je sve prošlo vrlo mirno. Zbog malenog broja, prosvjednici su se brzo razišli. Novi prosvjed, već deseti, će se u Puli održati u subotu s početkom u 18 sati na istom mjestu.

U Sisku se na drugom prosvjedu ulicama prošetalo stotinjak građana. Vrlo bučno su tražili ostavku Vlade, "HDZ lopovi", "Jaco odlazi" i "Hoćemo raditi". Prosvjed je prošao bez incidenata, a novi će se održati u subotu u 18 sati, kao i u još 20-ak gradova. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara