Prosvjedni val zahvatio i Nikaragvu, sukob aktivista i policije u katedrali

Prosvjedni val zahvatio i Nikaragvu, sukob aktivista i policije u katedrali
Foto: EPA

NAPETOSTI su se rasplamsale u Nikaragvi nakon rušenja Eva Moralesa, saveznika ljevičarskog nikaragvanskog predsjednika Daniela Ortege, u Boliviji, što je ohrabrilo oporbu te je Ortega odgovorio uhićenjem aktivista i povećanim pritiskom na protivnike.  

Bolivijski predsjednik Evo Morales odstupio je 10. studenog nakon velikih prosvjeda zbog izborne prevare i nakon poziva vojske da odstupi.

U Nikaragvi je prošle godine tijekom prosvjeda ubijeno više od 300 ljudi

Ti su događaji ohrabrili oporbene pokrete širom Latinske Amerike pa je tako u Nikaragvi oporba pojačala svoje aktivnosti.

U Nikaragvi, gdje je tijekom prosvjeda 2018. godine ubijeno više od 300 ljudi, ovog mjeseca prekinuto je višemjesečno relativno mirno političko stanje.

Majke političkih zatvorenika započele su dva štrajka glađu, na koje je policija odgovorila uhićenjima, a u katedrali glavnoga grada Manague sukobili su se prosvjednici i provladini pristaše.

Ortega je upozorio da se bolivijski scenarij neće ponoviti u Nikaragvi

"Situacija u Boliviji bila je šok za vladu", rekao je anonimni zapadni diplomat u Managui za Reuters.

"To je utjecalo na vladu i u potpunosti umanjilo njihovu želju za pregovorima. Stav im je postao tvrđi", dodao je diplomat pozivajući se na zaustavljene pregovore o izbornim reformama i prijevremenim izborima kako bi se okončala politička kriza.

Ortega je nekoliko dana nakon Moralesove smjene održao govor žaleći zbog rušenja svog socijalističkog saveznika te je upozorio nikaragvansku oporbu da se "igra vatrom".

Protivnici su u međuvremenu pozdravili Moralesov pad, za koji je SAD poručio da je poslao signal drugim "nelegitimnim režimima", poput Nikaragve i Venezuele.

Policija je u ponedjeljak optužila 16 aktivista da planiraju "terorističke" napade

Policija je u ponedjeljak optužila 16 aktivista da planiraju "terorističke" napade, a tužitelj je protiv njih podigao optužnicu zbog trgovine oružjem.

Obitelji aktivista rekle su da donose vodu i lijekove majkama koje, štrajkajući glađu, zahtijevaju puštanje više od 150 političkih zatvorenika.

Drugi štrajk glađu razbijen je kada je katedralu u Managui napala skupina za koju aktivisti kažu da je povezana s vladajućim sandinistima. Prema Katoličkoj crkvi i videosnimkama koje se dijele na društvenim medijima, pretučen je svećenik.

Ortega je od 2007. godine predsjednik Nikaragve

Jedan od Orteginih sinova predvodio je prosvjed ispred sjedišta poslovnog udruženja COSEP, koje je dio protusandinističke koalicije Građanski savez, proglašavajući privatni sektor "neprijateljem naroda" i demokracije.

Sedamdesetčetverogodišnji Ortega predsjednik je Nikaragve od 2007. godine, a prethodno je bio na čelu te srednjoameričke države od 1979. do 1990. godine kao član vladajuće ljevičarske hunte.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara