Prosvjednici se okupljaju u zračnoj luci u Hong Kongu, otkazane stotine letova

Prosvjednici se okupljaju u zračnoj luci u Hong Kongu, otkazane stotine letova
Otkazani letovi u Hong Kongu Foto: EPA

STOTINE letova otkazane su danas u zračnoj luci u Hong Kongu nakon jučerašnjih prosvjeda. 

Tisuće putnika ostale su zarobljene na jednom od najprometnijih aerodroma uslijed otkazivanja letova zbog prosvjeda.

Prosvjedi se očekuju i danas pa iz zračne luke mole putnike da prije puta provjere hoće li njihovi avion poletjeti.

Prosvjednici se okupljaju u zračnoj luci i danas, peti dan. 

Čelnica Hong Konga, Carrie Lam, na konferenciji za medije rekla je kako se radi o nasilju koje će Hong Kong gurnuti u put bez povratka te u vrlo opasnu situaciju.

Unatoč otvaranju velik broj letova je otkazan

Službeno, zračna luka u Hong Kongu danas je ponovno otvorena za promet nakon što je njezina uprava jučer otkazala sve letove reagirajući na višednevne protuvladine mirne prosvjede na aerodromu.

Ipak, prosvjednici se u zračnoj luci opet okupljaju od jutros, pa je pitanje koliko će dugo zračna luka ostati otvorena.

Promet je ponovno uspostavljen u utorak u 6 sati ujutro po lokalnom vremenu (00 sati po srednjoeuropskom) te je najavljeno da će uprava u koordinaciji sa zrakoplovnim kompanijama nastojati sve dolazne i odlazne letove maksimalno uskladiti ovisno o kapacitetima, pa će neki letovi morati biti otkazani, dok će neki kasniti.

"Međunarodna zračna luka u Hong Kongu od danas započinje raditi na novom rasporedu letenja, uz očekivana odstupanja od ranije planiranog", priopćeno je.

Hongkonška nacionalna aviokompanija Cathay Pacific priopćila je da je, unatoč ponovnom otvaranju aerodroma, u utorak otkazala više od 200 dolaznih i odlaznih letova.

Najozbiljnija politička kriza u nekoliko desetljeća

Sve nasilnijim prosvjedima zahvaćen Hong Kong potonuo je u najozbiljniju političku krizu u proteklih nekoliko desetljeća te predstavlja ozbiljan izazov središnjim vlastima u Pekingu, koje tvrde kako su prosvjedi počeli pokazivati "prve naznake terorizma".

Prosvjedi su počeli 9. lipnja protiv prijedloga zakona o kaznenom izručenju u Kinu, koji je u međuvremenu povučen, no nastavili su se, prerastavši u zahtjeve za većom demokracijom.

Prosvjedi u zračnoj luci mirni 

Protuvladini prosvjedi održavaju se na različitim lokacijama širom azijskoga financijskog središta, uključujući i međunarodnu zračnu luku, čija je uprava u ponedjeljak otkazala sve letove, za što je optužila prosvjednike. No pravi razlog potpunog otkazivanja letova nije jasan, budući da su prosvjednici okupljeni na dolaznom terminalu hongkonškog aerodroma - mirni.

Većina ih je napustila aerodrom kratko iza ponoći u ponedjeljak, da bi ih u utorak ujutro, peti dan mirnih prosvjeda na aerodromu, ostalo 50-ak. U jutarnjim satima zamijećen je ponovni dolazak prosvjednika u zračnu luku. 

Međunarodna zračna luka u Hong Kongu na osmom je mjestu u svijetu po putničkom prometu, bilježi 73 milijuna putnika godišnje.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara