Prosvjednici u Hong Kongu nose maske unatoč zabrani

Prosvjednici u Hong Kongu nose maske unatoč zabrani
Foto: EPA

DANAS su u Hong Kongu izbili novi sukobi s redarstvenim snagama nakon vladine zabrane nošenja maski na prosvjedima.

Čelnica mjesne uprave Carrie Lam se pozvala na zakon nazvan Pravilnik o hitnim propisima iz 1922. za kojim uprava nije posezala u zadnje 52 godine. Usto nije isključila donošenje drugih mjera bude li se situacija pogoršavala.

Čim je ta zabrana proglašena, prosvjednici su započeli svoje akcije gotovo posvuda u bivšoj britanskoj koloniji, dok su se društvenim mrežama širili pozivi na prosvjede u iduća tri dana.

Velike skupine, uglavnom uredskih službenika, zapriječile su glavne prometnice u samom središtu poslovne četvrti, a neki su trgali kineske zastave.

Tijekom večeri su izbili sukobi pa je policija na mnogim mjestima upotrijebila suzavac ne bi li rastjerala prosvjednike koji ne samo da su preplavili ulice i palili gume, nego su uništavali stanice podzemne željeznice i prokineske trgovine. Podzemna željeznica nije vozila.

Policajac pucao zbog molotovljevog koktela

U četvrti Yuen Long policajac je zapucao kada je skupina prosvjednika okružila njegovo vozilo i kada mu je molotovljev koktel eksplodirao kod nogu, izvijestili su očevici.

"Velika skupina prosvjednika napala je policajca u civilu. Pao je na zemlju a tko god je stigao, udarao ga je. U strahu za svoj život policajac je ispalio pet hitaca", priopćila je policija.

Hong Kong je od lipnja u najvećoj političkoj krizi od povratka pod upravu Pekinga 1997. i od tada su akcije gotovo svakodnevne a sukobi policije i maskiranih prosvjednika sve silovitiji.

"Mislimo da će novi zakon imati učinak na nasilne prosvjednike i maskirane pobunjenike te pomoći policiji u njezinoj zadaći očuvanja reda", rekla je Lam na tiskovnoj konferenciji.

Dodala je da ta zabrana, koja predviđa do godine dana zatvora za prekršitelje, ne znači da je na tom poluautonomnom teritoriju proglašeno izvanredno stanje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara