Prosvjednici u Hong Kongu primili se za ruke i napravili živi lanac oko grada

Prosvjednici u Hong Kongu primili se za ruke i napravili živi lanac oko grada
Foto: Epa

TISUĆE prosvjednika načinile su živi lanac koji je u petak vijugao kroz Hong Kong, na dan obljetnice glasovitog Baltičkog puta, lanca koji su baltičke zemlje formirale prije trideset godina u okviru mirnog prosvjeda protiv sovjetske okupacije.

Prosvjednici su se držali za ruke i svijetlili mobitelima u trgovačkim četvrtima glasovitog hongkonškog zaljeva, formirajući živi lanac u znak protivljenja propekinškoj vladi.

Baltičke zemlje i lanac dug više od 600 km

Tri baltičke zemlje, danas članice Europske unije - Estonija, Latvija i Litva - slave u petak 23. kolovoza tridesetu obljetnicu jednog od najvećih protusovjetskih prosvjeda s više od milijun sudionika koji su načinili živi lanac dug više od 600 km.

Taj dan - 23. kolovoza - odabrali su kako bi podsjetili svijet na okupaciju baltičkih zemalja temeljem pakta Molotov-Ribbentrop kada je Sovjetima dopušteno da s vojskom uđu i okupiraju te tri baltičke zemlje.

Zakon o izručenju Kini

Živi lanac u Hong Kongu je najnoviji događaj u okviru prodemokratskog prosvjednog pokreta koji ne jenjava ni nakon gotovo tri mjeseca tijekom kojih je Hong Kong zapao u neviđenu političku krizu.

Prosvjedni pokret koji je nastao u lipnju zbog protivljenja nacrtu zakona o izručenju Kini proširio je svoje zahtjeve.

"Ovime pokazujemo svijetu da Hongkonžani nisu bilo tko", rekla je Cat Law, službenica u šezdesetima, "i mi možemo ponoviti ono što je učinjeno prije trideset godina", dodala je.

Prosvjednici, među kojima je bilo mladih i starijih, izvikivali su: "Oslobodite Hong Kong!"

Zamisao o "hongkonškom putu" iznijeli su prosvjednici aktivni na društvenim mrežama koji već nekoliko dana primjenjuju nenasilnu taktiku kako bi se čuo njihov glas.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara