Protiv bolova - samohipnozom

SKUPINA njemačkih znanstvenika otkrila je revolucionarnu terapiju samohipnozom za pacijente s kroničnom boli koje se ne može ukloniti konvencionalnim metodama, lijekovima ni vježbom.

Znanstvenici sveučilišta u Goettingenu tvrde da pacijente mogu naučiti kako da se sami hipnotiziraju kako bi ublažili ili čak u potpunosti uklonili kroničnu bol.

´Naša metoda dokazano je učinkovita kod bolova u leđima, vratu i migrena´, istaknuo je liječnik Stefan Jacobs. ´Osobito je učinkovita kod pacijenata kojima ne pomažu lijekovi ni tradicionalne terapije´, naglasio je.

Ipak, stručnjaci upozoravaju da je ta metoda iskušana zasad na samo 14 pacijenata, doduše sa stopostotnim uspjehom.

Psiholozi su razradili behaviorističku terapiju utemeljenu na individualno prilagođenoj samohipnozi. Kako bi uklonili bol, pacijenti uz pomoć terapeuta uče kako se dovesti u stanje potpune i duboke opuštenosti.

Taj oblik autopsihoze uspijeva ne samo izrazito smanjiti bol nego i spriječiti njezino ponovno pojavljivanje, rekao je Jacobs.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pomaže i kod uklanjanja depresije uzrokovane bolovima, povećava produktivnost u svakodnevnim aktivnostima te kvalitetu života osoba koje pate od kronične boli.

Pacijente uključene u studiju, njih četrnaestero, smatralo se neizlječivima nakon što im se bol nije uspjelo ublažiti ni lijekovima, ni fizičkom terapijom, ni operativnim zahvatima.

Kod pacijenata koji su se uspjeli hipnotizirati dva puta dnevno došlo je do znatnog smanjenja kronične boli i njezina ponavljanja, rekao je.

´Tromjesečni pregledi pokazali su da se bol smanjila kod svih pacijenata, a kod nekih je posve nestala i više se nije pojavljivala´, rekao je.

Daljnje studije pokušat će utvrditi može li se hipnozom smanjiti i ovisnost o lijekovima protiv bolova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara