Protiv HDZ-a, Sanadera, Mačeka, Barišića i ostalih podignuta optužnica za aferu Fimi-media!

Foto: Index

USKOK je podigao optužnicu za Fimi-mediju! Na stranicama Uskoka priopćeno je da je podignuta optužnica protiv Ive Sanadera, Mladena Barišića, Ratka Mačeka, Branke Pavošević, Nevenke Jurak, Anite Lončar, Bojana Dimića, Hrvatske demokratske zajednice i trgovačkih društava Fimi Media, Ani-Lon i Onida. Tereti ih se za počinjenje kaznenih djela udruživanja za počinjenje kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti te zlouporabe položaja i ovlasti u pomaganju.

> HDZ se ne može ukinuti, ali može platiti osam milijuna kazne i ostati bez imovine

Sanadera se tereti da je organizirao suoptuženike, odnosno povezao ih u kriminalnu skupinu s ciljem pribavljanja osobne koristi, te prikupljanja "crnih fondova" za financiranje HDZ-a. Sanader je, stoji u Uskokovoj optužnici, osobno i uz Barišićevo posredstvo predstavnicima državnih firmi naredio da posluju s Fimi-medijom.

Pavošević "sakrila" 15 milijuna kuna stranačkih donacija

Uskok navodi da je Sanader takve direktive izdavao u više navrata, a posebno na famoznom sastanku u vladi održanom 4. travnja 2007. godine. Pri tome je s Nevenkom Jurak dogovorio da će Fimi-media dio novca koji će izvlačiti iz državnih poduzeća predavati Mladenu Barišiću. Bivšem HDZ-ovom rizničaru zadaća je bila prikupljeni novac prosljeđivati Sanaderu i drugim osobama prema Sanaderovom nalogu.

"Dijelom tako dobivenog novca će se, po nalogu prvookrivljenika Ive Sanadera, vršiti plaćanje u korist okrivljene Hrvatske demokratske zajednice", priopćio je Uskok. Sanadera, Barišića i Mačeka također se tereti za prikupljanje ilegalnih donacija za financiranje HDZ-a. Radi se o 15.335.800,00 kuna, koje računovotkinja Branka Pavošević, po Sanaderovu nalogu, nije iskazala u poslovnim knjigama stranke.

HDZ izvukao više od 31 milijun kuna

Pavošević je tako pribavljenim sredstvima, koja nisu evidentirana u poslovnim knjigama HDZ-a te mimo propisanog načina financijskog poslovanja političkih stranaka, plaćala troškove stranke, te vršila isplate u korist fizičkih i pravnih osoba. Znatna plaćanja nekim pravnim i fizičkim osobama iz "crnog fonda" HDZ-a po nalogu Ive Sanadera, obavljali su Barišić i Maček.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sanader se ilegalnim radnjama za koje ga se tereti okoristio za najmanje 15 milijuna kuna, dok je HDZ državu oštetila za najmanje 31.609.564,62 kune. Nevenka Jurak "zaradila" je najmanje 2.556.000,00 kuna, Anita Papeš-Lončar najmanje 2.001.522,24 kuna, a Bojan Dimić najmanje 1.800.416,39 kuna. Fimi-media pribavila je imovinsku korist u iznosu od 11.897.223,23 kuna, a okrivljeno trgovačko društvo Ani-Lon u iznosu od 5.891,60 kuna.

Sanader svejedno izlazi iz pritvora

Iz DORH-a su jučer počeli stizati signali da će danas biti podignuta optužnica protiv Sanadera. Također, najavljivalo se da bi se optužnica za aferu Fimi-medija mogla iskoristiti da se Sanaderu opet odredi pritvor. No, Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković za Index je ranije kazala da to nije moguće.

"Radi se o istim okolnostima zbog kojih je Ustavni sud ukinuo mjeru zadržavanja u pritvora", tvrdi Sloković. Podsjećamo, Ustavni sud odlučio je da Sanader iz pritvora mora biti pušten najkasnije u ponedjeljak 12. prosinca do 7 sati ujutro. Prihvaćena je Sanaderova jamčevina od 12,4 milijuna kuna, te je određeno da mora policiji predati putovnicu i da ne smije napuštati Zagreb.

Sanaderovi odvjetnici žalili su se na odluku da Sanader ne smije napuštati mjesto prebivališta. Traže da mu se umjesto toga odredi mjera redovitog javljanja policiji. Uskok je najavio da će se žaliti na visinu jamčevine, za koju smatraju da bi morala biti istovjetna počinjenoj šteti za koju se Sanadera tereti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara