Protivno Statutu, Glavni odbor SDP-a od sutra bez predstavnika Šibensko-kninske organizacije

GLAVNI odbor SDP-a sutra će odlučiti o sazivanju izvanredne izborne stranačke konvencije, a osim toga i o kooptiranju novih članova u Glavni odbor SDP-a. No, kako doznajemo, unutarstranačke nesuglasice navodno su dovele do toga da se nakon sutrašnje sjednice i kooptiranja triju novih članova, u Glavnom odboru SDP-a neće naći niti jedan predstavnik Šibensko-kninske organizacije SDP-a, iako prema Statutu svaka županijska organizacija mora biti zastupljena s najmanje jednim članom.

Naime, nakon sastanka održanog u utorak navečer na Iblerovom trgu, a na kojemu su sudjelovali predstavnici užeg rukovodstva SDP-a, među njima i predsjednici županijskih organizacija, a na kojoj su isti upoznati s tim da će se na dnevnom redu iduće sjednice Glavnog odbora govoriti i o kooptiranju novih članova u Odbor, došlo je do protivljena predsjednika gradske i županijske organizacije iz Šibenika protiv kooptiranja Jadranke Giljanović-Perak u Glavni odbor.

Giljanović-Perak trebala je doći na mjesto Ivana Ninića, SDP-ova disidenta i bivšeg saborskog zastupnika koji je iz stranke istupio prije nešto više od pola godine. Osim njega, svoju zamjenu u Glavnom odboru SDP-a trebali su dobiti i pokojna Snježana Biga-Friganović, kao i bivši SDP-ovci Tajana Broz i Peđa Grbin, koji su iz stranke istupili nedugo nakon Ninića.

Iako je na mjesto Ivana Ninića trebala doći Jadranka Giljanović-Perak, budući da  je prema broju glasova upravo ona bila sljedeća na listi kandidata za Glavni odbor (s konvencije održane 2004.), a prema odredbama Statuta na mjesto bivših članova dolaze sljedeći s liste kandidata, njezinu kooptiranju su se nakon sastanka u utorak navodno usprotivili predsjednik Županijske organizacije SDP-a Šibensko-kninske Mili Miloš i predsjednik Gradskog odbora šibenskog SDP-a Franko Vidović.

Čelništvo stranke navodno je, doznajemo, popustilo pred njihovim pritiscima te je odlučeno kako Jadranka Giljanović-Perak neće biti kooptirana u Glavni odbor SDP-a, a mjesto u Glavnom odboru SDP-a za Šibensko-kninsku županiju ostat će prazno. Informaciju o tome da Giljanović-Perak neće biti kooptirana u Glavni odbor SDP-a potvrdila nam je i voditeljica Kampe, ureda SDP-a za odnose s javnošću, Gordana Grbić, no to nam objašnjava time da se u Glavni odbor naknadno može kooptirati samo deset posto članova, odnosno njih šest. Kako ih je ranije već kooptirano troje, a sutra će biti još troje, na Giljanović-Perak "podvučena je crta", te će se ona za sada morati pozdraviti sa svojim mjestom u Glavnom odboru.

Upitana o tome ne krši li se time što će Šibensko-kninska županija sutra ostati bez ijednog zastupljenog mjesta u Glavnom odboru Statut, budući da prema istome svaka županijska organizacija treba imati najmanje jednog člana kao predstavnika u Glavnom odboru, Grbić odgovara kako bi se Statut kršio i u slučaju da Giljanović-Perak bude kooptirana, jer bi na taj način bilo primljeno više od šest članova, te bi Glavni odbor, samim time, imao više od 63 člana, brojku također određenu prema pravilima Statuta.

Da ovo nije prvi put da SDP ne postupa po pravilima Statuta smatra Ivan Ninić, kojega je u Glavnom odboru trebala zamijeniti Giljanović-Perak.

"Očito je da svađe koje su nastale i rezultirale rasformiranjem SDP-a u Šibeniku još uvijek postoje, i da su lokalni pojedinci još uvijek toliko moćni da se zbog njih ne poštiva Statut", kaže Ninić, te dodaje kako se oni koji se protive kooptiranju Giljanović-Perak u Glavni odbor SDP-a "boje konkurencije".

Iz SDP-ova stožera ovih je dana vrlo teško doći do bilo kakvog komentara. Tonino Picula, predsjednik Glavnog odbora SDP-a, samo nam je kratko kazao kako prije zasjedanja Glavnog odbora sutra ne želi ništa komentirati, pa tako ni izostanak predstavnika organizacije Šibensko-kninske županije u Glavnom odboru SDP-a.

Branka Suvajac

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara