Prvi međunarodni skup o šumama u Hrvatskoj

HRVATSKA će prvi put biti domaćin Međunarodnog skupa o praćenju utjecaja zračnog onečišćenja na šume, koji će u ponedjeljak, 26. svibnja, u Zagrebu otvoriti ministar poljoprivrede i šumarstva Božidar Pankretić. 

Na tom trodnevnom, 19., skupu sudjelovat će 70-ak stručnjaka iz 30-ak europskih država, najavile su danas Hrvatske šume.

Skup počinje sutra, u nedjelju će sudionici boraviti na Plitivicama, a radni dio održat će u Zagrebu.

Hrvatska je potpisnica Konvencije o prekograničnom onečišćenju, koja je potaknula četiri programa praćenja učinka zračnog onečišćenja na različite komponente okoliša. Jedan od njih je i Međunarodni program testiranja i praćenja utjecaja zračnog onečišćenja na šume (ICP Forests). Riječ je o programu koji je 1986. utemeljila Europska ekonomska komisija UN-a (ECE) po Ženevskoj konvenciji iz 1985. Od 1987. u program se uključila i Hrvatska, a do danas u njemu sudjeluje 35 europskih zemalja.

Države članice Europske unije zauzimaju se za sustavno praćenje utjecaja zračnog onečišćenja na šume kako bi mogle provoditi i određene mjere zaštite šuma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kanada i SAD nisu uključene u zajednički program, ali su razradile lokalne programe praćenja.

Centar za vođenje programa nalazi se u Hamburgu, a glavni centar za istočnoeuropske zemlje je Institut za istraživanja i produkciju šuma u Pragu.

Testiranje i praćenje šuma odnosi se praćenje oštećenosti krošanja šumskog drveća (procjena oštećenosti relativno je jednostavna i prepoznaje oštećenja kao biotske ili klimatske stresove) te na regionalno praćenje stanja šuma koje uključuje testiranje u statistički izdvojenim plohama praćenja iz sistematske mreže 16X16 kilometara.

Intenzivni program praćenja šuma utemeljen je 1994. kako bi se što bolje razumjeli uzajamni odnosi različitih stresnih čimbenika, uključivo i zračno onečišćenje i njegov utjecaj na šume. Intenzivno praćenje uključuje 858 ploha u 31 državi, a istraživanje koordinira Institut za intenzivno praćenje u Nizozemskoj.

(Hina) pp/bma sp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara