Prvi međunarodni splitski grafički biennale od 1. do 30. srpnja

U SPLITU će se od 1. do 30. srpnja održati Prvi međunarodni grafički biennale "Splitgraphic 2003." u organizaciji udruge Splitgraphic (koju je pokrenuo i osmislio splitski grafičar Pavo Majić) u suradnji s gradskom Turističkom zajednicom i ustanovama koje su ustupile izložbene prostore.

Direktor Biennala Pavo Majić najavio je na današnjoj konferenciji za novinare da će "Splitgraphic" svečano biti otvoren 1. srpnja u 21 sat u Zavodu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Splitu.

Majić je istaknuo da su dva središnja događaja Biennala: samostalna izložba jednog od najvećih hrvatsko-američkih grafičara Mirka Ilića, koja će biti otvorena u Muzeju grada Splita 3. srpnja, te samostalna izložba japanskog grafičara Masahira Fukude, jednog od najpriznatijih i najnagrađivanijih svjetskih autora, koja će u Konzervatorskoj galeriji biti otvorena 10. srpnja.

Na natječaj, raspisan u početku prošle godine, prispjelo je 357 radova 166 autora iz 37 zemalja. Po pravilima autori su trebali zadovoljiti tematske okvire Dioklecijanove palače i mora najvećeg formata 70x100 cm te poslati i treći rad po vlastitu izboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ocjenjivački sud, u kojem su splitski umjetnici Pavo Majić i Viktor Popović, francuski slikar Christian Legentil i švicarski arhitekt Samuel Martin, te povjesničar umjetnosti Joško Belamarić, predsjednik, odabrao je radove u svim grafičkim tehnikama, od suhe igle do računalnog ispisa. "Odabrano je 112 autora čiji će radovi biti izloženi u palači Milesi, galeriji Studio Naranča i Konzervatorskom zavodu. Da smo naišli na pozitivan odgovor u Galeriji umjetnina, mogli smo izložiti još 50-ak radova", kazao je Majić.

Bit će uručeno 13 nagrada, a imena nagrađenih radova i autora bit će objavljena na svečanu otvorenju Biennala.

(Hina) žviš dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara