Prvi pendrek Hrvatske sad je zadužen za ljudska prava. Što bi moglo poći krivo?

Prvi pendrek Hrvatske sad je zadužen za ljudska prava. Što bi moglo poći krivo?
Foto: Index/Pixsell/Kristina Štedul Fabac

DAVOR Božinović, ministar unutarnjih poslova, napredovao je u potpredsjednika vlade, pri čemu je ostao šef svih pendreka Hrvatske. Nije on prvi ministar unutarnjih poslova koji se uspeo do te pozicije, bio je to i Ranko Ostojić u vladi Zorana Milanovića. Međutim, Božinović je uz potpredsjednički portfelj dobio i ljudska prava.

Ako vam je to u redu, prestanite čitati ovaj tekst

Prvi pendrek Republike Hrvatske trebao bi se brinuti za ljudska prava. Zastanite i pročitajte još jednom prethodnu rečenicu. Kad ste to napravili, zapitajte se je li vam u njoj baš sve jasno i potpuno ispravno. Ako jest, prestanite čitati ovaj tekst. Ako nije, imamo nekoliko primjera za vas.

Može i Žalac biti šefica prometne policije

Imenovanje Davora Božinovića, boga i policijske batine Republike Hrvatske, jednako je skaredno - da, zvuči kao psovka - u zaštitnika ljudskih prava kao i da Vicu Batarela premijer imenuje za čuvara sekularnosti, Željku Markić za promicatelja reproduktivnih prava žena, vukovarskog gradonačelnika  Ivana Penavu za zaštitnika nacionalnih manjina, Velimira Bujanca na čelo ureda za suzbijanje zloupotrebe droga i prostitucije, Gabrijelu Žalac za šeficu prometne policije, Lovru Kuščevića za nadzornika zemljišnih knjiga ili da splitskog fratra pedofila postave za tetu u vrtiću.

Specijalci laki na okidaču

Shvatili ste, nadamo se, što želimo reći. Davor Božinović je ministar unutarnjih poslova, šef svakom policajcu u zemlji, pod čijim se zapovjedništvom svakodnevno krše ljudska prava. Znamo da vas mnoge boli nadbubrežna žlijezda za ljudska prava migranata koje hrvatska policija mlati i pljačka. Niti ste migranti, niti vas se to tiče. Dok vam nad glavom ne zazvižde meci koje na okidaču laki specijalci ne ispale nad vašim glavama dok mirno šetate šumom ili vas na nekoliko sati ne zatvore u planinarskom domu jer, jebiga, moraju malo kršiti ljudska prava i međunarodne zakone.

Ne bi on provodio zakon

Niste migranti, a niste ni Srbi pa vas se i najmanje ne tiče što Božinovićeva policija nema ama baš nikakvu namjeru provesti zakon po kojem Srbi imaju pravo na dvojezičnost.

Davor Božinović je danas na saborskom Odboru za Ustav nevjerojatnom lakoćom rekao da on baš ne bi provodio zakon jer bi to diglo tenzije i on bi malo razgovarao. Dok njegovi policajci pendreče ljude, on bi razgovarao. 

Kome se žaliti?

Niste ni migranti, ni Srbi, niti vam je imao stalo do njihovih prava. A što kad vas Božinovićevi policajci uhapse, namlate, optuže, popišaju se na svako vaše pravo? To se već događalo. Kome ćete se tada žaliti? Davoru Božinoviću, ministru unutarnjih poslova i ničim izazvanom zaštitniku ljudskih prava? Sretno s time.

Možete se požaliti pučkoj pravobraniteljici. Sretno i s time. Danas je Božinović rekao da mu ne pada na pamet dati joj uvid u policijske baze podataka. Neka traži točno određene dokumente, za koje ne može znati, pa će joj ih dati. Ukratko, neće joj dati ništa jer ljudska prava su Božinoviću samo još jedna recka na pendreku.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara