Prvi put snimljene ribe kako pjevaju poput ptica, poslušajte kako zvuče

Prvi put snimljene ribe kako pjevaju poput ptica, poslušajte kako zvuče
Foto: 123rf

OCEANI ili naše Jadransko more mogu izgledati kao oaze mira i tišine. Kada zaronite, ako se odmaknete od gužvi u plićaku ili brujanja motora, ne čujete skoro ništa. No, na nekim mjestima u podmorju našeg planeta možete, ako dobro poslušate, čuti kako pjeva zbor riba, tvrde znanstvenici, a prenosi New Scientist.

Te određene vrste riba zapravo pjevaju solo dionice, ponavljajući iste pozive iznova i iznova, no kada se ti zvukovi različitih riba preklope, nastaje zborno pjevanje.

Ribe koje pjevaju tijekom sumraka i zore

Bioakustičar Robert McCauley i njegovi kolege sa Sveučilišta Curtin u Australiji snimali su tijekom 18 mjeseci vokalno izražavanje riba u obalnim vodama pokraj Port Hedlanda u zapadnoj Australiji i identificirali sedam različitih zborova riba koji pjevaju tijekom sumraka i zore.

Na snimci pozadinski zvuk koji podsjeća na duboke zvuke roga dolazi od vrste Protonibea diacanthus, dok periodično “gunđanje“ pripada ribi Terapontidaei. Treći sudionik grupnog pjevanja je nešto tiša vrsta Ogcocephalidae koja pjevuši nešto što sliči na "ba-ba-ba".

"Slušam riblje vokalizacije već skoro 30 godina i još me uvijek zadivljuju svojom raznolikošću", rekao je McCauley.

Brane teritorij ili pozivaju u lov

Naime, vokalizacija igra važnu ulogu u različitim ponašanjima riba. Bitna je kod hranjenja, reprodukcije i teritorijalnih sporova. Noćne grabežljive ribe pozivima šalju poruku svome jatu da se drži zajedno tijekom lova, dok ribe koje su aktivne tijekom dana koriste zvuk kako bi obranile svoj teritorij.

"Imate jutarnji i večernji zbor, kao i kod ptica u šumi", rekao je morski biolog Steve Simpson sa Sveučilišta Exeter u Velikoj Britaniji.

Znanstvenici su pjevanje riba snimili dvama snimačima morskih zvukova, jedan je bio pozicioniran u blizini obale Port Hedlanda, a drugi dvadesetak kilometara dalje od obale.

"Pomoću njih smo mogli pratiti što se događa u podmorju Port Hedlanda 24/7 tijekom godine i pol dana. Ne znam ni za jednog ronioca koji bi tako dugo izdržao ispod površine mora“, dodao je Simpson.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara