Prvi put u povijesti Hrvatske: Vladajući srušili vlastitu Vladu

Prvi put u povijesti Hrvatske: Vladajući srušili vlastitu Vladu

Foto: Hina

PRVI PUT u povijesti pala je hrvatska Vlada. Vladajući HDZ uspio je u svojem naumu da sruši premijera kojeg su sami doveli na poziciju predsjednika Vlade.

>> Pala Vlada! Sabor izglasao opoziv Oreškovića

Prijedlog opoziva Oreškovića pokrenuo je kompromitirani Karamarko iza kojeg je stao HDZ, a smjenu je podržala i oporba. Nakon manje od pola godine na vlasti, Sabor je danas izglasao nepovjerenje premijeru Tihomiru Oreškoviću, čime je pala Vlada MOST-a i takozvane Domoljubne koalicije.

Za odluku o iskazivanju nepovjerenja glasovalo je 125 zastupnika, 15 ih je bilo protiv, dok su dva bila suzdržana.

Sada kreće bjesomučna utrka prikupljanja potpisa za novu Vladu. HDZ želi preslagivanje, dok SDP s oporbom želi raspustiti Sabor i izaći na nove izbore. Prijevremene izbore želi i MOST, potvrdio je netom nakon smjene Oreškovića predsjednik stranke Božo Petrov.

> Božo Petrov: Vidimo se na izborima

Kolinda je odlučila da neće gubiti vrijeme. Ona je za sutra najavila konzultacije s predstavnicima klubova i ostalim zastupnicima Hrvatskog sabora. Konzultacije na Pantovčaku počinju u 9 sati, a KOlinda će najprije primiti pojedinačno zastupnike, a potom klubove zastupnika, od najmanjih do najvećih, a razgovori bi trebali trajati 15-ak minuta.

> Kolinda već sutra ujutro održava konzutacije na Pantovčaku

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara