Prvi puta javno objavljene smjernice za rad sigurnosnih službi

GODIŠNJE smjernice za rad hrvatskih sigurnosnih službi s potpisom predsjednika Republike Stjepana Mesića i predsjednika Vlade Ivice Račana objavljene su u najnovijem broju Narodnih novina.

Po prvi puta javno objavljene Smjernice za rad sigurnosnih službi donijelo je na temelju Zakona o sigurnosnim službama Vijeće za nacionalnu sigurnost na sjednici održanoj prošlog tjedna.

U roku od 30 dana od objavljivanja Godišnjih smjernica, znači do kraja kolovoza, sigurnosne službe dužne su napraviti provedbene planove koji predstavljaju državnu tajnu i koji neće biti objavljeni.

Smjernice su planski dokument kojim Predsjednik Republike i Vlada usmjeravaju rad Protuobavještajne agencije (POA), Obavještajne agencije (OA) i Vojne obavještajne agencije (VOA), a temelje se na strategijama nacionalne sigurnosti i obrane te zakonima i drugim dokumentima kojim se uređuje to područje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U okviru sigurnosnog djelovanje radi zaštite najviših vrijednosti zaštićenih Ustavom i nacionalne sigurnosti agencije trebaju istraživati djelatnosti pojedinaca, skupina, organizacija ili institucija te događaja i pojava usmjerenih na ugrožavanje nacionalne sigurnosti.

To se osobito odnosi na terorizam i radikalno rušenje državne vlasti, ustavnog poretka i ugrožavanja temeljnih ljudskih prava i sloboda, organizirani kriminal koji ugrožava nacionalnu sigurnost i podriva osnove gospodarskog sustava, počinjenje ratnih zločina nad hrvatskim državljanima u zemlji i inozemstvu te na okolnosti nestanka osoba tijekom Domovinskog rata.

Sigurnosne službe imaju zadaću istraživati aktivnosti stranih obavještajno-sigurnosnih službi koje mogu ugroziti interese Hrvatske u zemlji i inozemstvu. Također sudjeluju u provođenju protuobavještajne zaštite i sigurnosti štićenih osoba, objekata i prostora te u organiziranju i provođenju informacijske sigurnosti u tijelima državne vlasti te razvijanju operativno-tehničke sposobnost za prikupljanje podataka.

Službe su dužne raditi na sustavnoj edukaciji kadrova, uvođenju svjetskih normativa i standarda, sustavno provoditi mjere unutarnjeg nadzora uz maksimalno sprečavanje mogućih zloporaba zakonskih ovlaštenja unutar sustava i na taj način jačati i osposobljavati službu i doprinositi stvaranju civilnog i demokratskog društva, stoji među ostalim u Godišnjim smjernicama za rad sigurnosnih službi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara