Prvi Židov mogući kandidat za predsjednika Sjedinjenih Država

JOE LIEBERMAN, senator iz Connecticuta, najavio je u ponedjeljak svoju kandidaturu za predsjednika Sjedinjenih Država, postavši tako prvi američki Židov koji će se možda natjecati za mjesto predsjednika.

Lieberman (60), najavio je svoju kandidaturu za predsjedničkog kandidata svoje Demokratske stranke na predsjedničkim izborima 2004., kao prvi Židov kojega će jedna velika američka stranka možda izabrati za svojega kandidata.

Objavljujući svoje predsjedničke ambicije u Stamfordu u Connecticutu, Lieberman je kazao kako se obećanja o boljoj Americi dana prije dvije godine kada je na izborima pobijedio George W. Bush nisu ostvarila.

On je obećao da će se boriti za sigurnost Amerikanaca, njihovu socijalnu zaštitu i oživljavanje gospodarstva.

Lieberman nije nepoznato lice na američkoj političkoj sceni. On je već uz Ala Gorea bio potpredsjednički kandidat na izborima 2000. kada je tijesnu pobjedu odnio sadašnji američki predsjednik Bush.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Lieberman je peti po redu demokrat koji je najavio da će se natjecati za mjesto predsjednika. Demokratska stranka će imati veliki posao odlučiti koji će je od kandidata stvarno i predstavljati na izborima 2004. godine.

Svoje kandidature već su objavili senatori John Edwards iz Južne Caroline i John Kerrey iz Massachussettsa, te kongresnik Richard Gephardt iz Missourija i guverner Vermonta Howard Dean.

Tu poveliku skupinu još bi mogli pojačati senatori Bob Graham iz Floride i Joe Biden iz Delawarea te bivši senator iz Colorada Gary Hart.

Komentatori i javnost se čude ovako velikom broju demokratskih kandidata za predsjedničke izbore, imajući na umu veliku popularnost koju predsjednik Bush uživa i koju teško da će izgubiti, osim ako do izbora ne napravi neku doista veliku pogrešku.

Analitičari, međutim, smatraju da je ovakva ´gužva na terenu´ među demokratima motivirana sjećanjem na ono što se dogodilo Bushu starijem koji je iako je dobio Zaljevski rat 1991. izgubio predsjedničke izbore sljedeće godine.

Demokrati su tada pokazali slab interes da se natječu protiv, kako su mislili, prejakog Busha oca, što je iskoristio Bill Clinton i postao predsjednik.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara