PRVO DIJETE IZ EPRUVETE PROSLAVILO 25. ROĐENDAN

U prizoru nekad nezamislivom, tisuću 'djece iz epruvete' sastalo se u subotu da proslave 25. rođendan prvog djeteta začetog invitro i obljetnicu tog revolucionarnog načina oplodnje. L

Nakon što je Louise Brown rođena 25. srpnja 1978., više od milijun beba širom svijeta začeto je in vitro (IVF).

Tisuću balona pušteno je u nebo iznad klinike Bourn Hall u ruralnom istočnom dijelu Engleske, dok su nekadašnja 'djeca iz epruvete' i njihovi roditelji pjevali "Sretan ti rođendan", čavrljali i plesali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Profesor Bob Edwards, koji je prvi primijenio novu tehniku, opisao je dan kao proslavu uspjeha. "Imali smo koncept za koji smo mislili da će uspjeti, i doista jest", rekao je na konferenciji za novinare. Uz njega su stajali Louise Brown i Alastair MacDonald, prvo muško dijete začeto iz epruvete. "Biti u društvu ovih dvoje ljudi fantastično je", dodao je 77-godišnji Edwards.

Louise Brown, koja živi u Bristolu u jugozapadnoj Engleskoj, rekla je da je dobro vidjeti stare prijatelje, misleći na ostalu 'djecu iz epruvete' i liječnike koje poznaje cijeli život.

Međutim, unatoč proslavi koja je obilježila njezino rođenje, opisano kao jedno od velikih medicinskih i znanstvenih događaja 20. stoljeća, Louise je rekla da se ne osjeća posebno. "Jednostavno, normalno nastavljam svoj život", kazala je. Međutim, na pitanje bi li razmotrila da i ona začne dijete in vitro, kad bi to bilo potrebno, odgovorila je, uz oduševljenje, potvrdno.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara