Prvo pojavljivanje bivšeg liberijskog predsjednika na sudu u Den Haagu

BIVŠI liberijski predsjednik i ratni vođa Charles Taylor u petak se prvi put pojavio na posebnom sudu za Sijera Leone, otkako je njegov sudski postupak iz sigurnosnih razloga premješten u Den Haag.

Charles Taylor je pozorno pratio sudsku raspravu na kojoj se treba izvijestiti o stanju priprema za suđenje, ali nije prozborio ni riječi, osim što se kratko dogovarao s odvjetnikom, što nazočni u dvorani nisu mogli čuti.

Suđenje se održava u prostorijama Međunarodnog kaznenoga suda u Den Haagu, koje su Posebnom sudu za Sijera Leone stavljene na raspolaganje za održavanje rasprava.

Charles Taylor bio je jedan od ratnih vođa u zapadnoj Africi koji su najviše ulijevali strah. Optužen je da je poticao na građanski rat u kojemu je u Sijera Leoneu i u Liberiji od 1989. do 2003. smrtno stradalo 400.000 ljudi.

Sudi mu se po 11 točaka optužnice za zločine protiv čovječnosti, ratne zločine i povredu međunarodnog humanitarnog prava, a napose za pomaganje pobunjeničkim skupinama koje su ubijale, držale u ropstvu i sakatile civile u Sijera Leoneu, zemlji koja graniči s Liberijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taylor je 20. lipnja prevezen iz zatvora u Freetownu, gdje je od ožujka, u zatvor UN-a u Scheveningenu, u Den Haagu. Očekuje se da će suđenje početi 2007. godine.

Njegov odvjetnik je na statusnoj konferenciji u petak izjavio da Taylor nije sretan uvjetima koji vladaju u pritvoru u Nizozemskoj.

Navodno su mu onemogućeni slobodni telefonski pozivi, ponekad u ćeliji boravi i po 16 sati što je branitelj nazvao "drakonskim uvjetima". Također ni hrana u toj "eurocentričnoj ustanovi" nije po Taylorovim željama, rekao je odvjetnik.

Predsjedavajući sudac Richard Lussick je rekao da će Taylorove primjedbe ući u zapisnik i biti razmotrene.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara