Prvo suđenje za antisemitske izjave u Turskoj

TURSKO je pravosuđe prvi put u povijesti zemlje pokrenulo sudski proces protiv mladića koji je optužen za antisemitske izjave i protiv dvojice novinara koji su ih prenijeli, doznaje se u petak iz pravosudnih izvora.

Nurullah Kuncak (17) sin je jednog od počinitelja samoubilačkog atentata od 20. studenog 2003. na istanbulsku podružnicu britanske banke HSBC. U studenom 2003. u Istanbulu su poginule ukupno 63 osobe, a 750 ih je ranjeno u nizu terorističkih atentata kojih su meta bile dvije sinagoge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nurullahu Kuncaku se sudi zato što je za list Milliyet izjavio da atentati na dvije sinagoge nisu izazvali "veće reakcije u kući jer su bili upereni protiv židova" i da u "Kuranu piše kako ne treba biti prijatelj židova".

Kuncak bi mogao dobiti jednu do tri godine zatvora, kazao je za AFP glavni tužitelj Ali Cakir, koji je u ožujku podignuo optužnicu protiv mladića uz obrazloženje da njegove izjave "otvoreno potiču mržnju na temelju razlika u društvenom položaju, u narodnosti, vjeri, pripadnosti doktrini ili nekom području".

Sudbeni postupak pokrenut je i protiv novinara Elifa Korlapa koji je s njim razgovarao, kao i protiv direktora lista Erena Guvenera, uz obrazloženje da su omogućili širenje antisemitskih izjava, dodao je Cakir.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara